Domonkos, Dominika
19 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Véletlenül lőtte meg a menekültet a horvát rendőr

2019.11.22. 15:09

Nem szándékosan sebesített meg egy héttel ezelőtt egy menekültet egy horvát rendőr - derült ki a horvát rendőrség szakmai csoportjának vizsgálatából, amit az MTI ismertetett.

Az eset múlt szombaton történt, nem messze a szlovén-horvát határtól, a hegyvidéki Gorski Kotárban, nehezen megközelíthető területen, ahol a rendőr egy nagyobb migráns csoportra bukkant. Angolul is és horvátul is megállásra szólította fel őket, de nem engedelmeskedtek. Mivel

a rendőr egyedül volt, jelzőlövéseket adott le, hogy segítséget kérjen kollégáitól, de eközben megcsúszott és elesett a vizes sziklákon, és az egyik lövedék eltalált egy migránst, aki súlyos sérüléseket szenvedett.

Az áldozatot mellkasi és hasi sérülésekkel szállították a rijekai kórházba, ahol azonnal megműtötték. Az intézmény orvosa a sajtónak nemrég úgy nyilatkozott, hogy túlvan az életveszélyen.

Az esetet az államügyészség is vizsgálja, ezért a rendőrségi jelentés nem tért ki minden körülményre.

A Görögországból Észak-Macedónián, Szerbián és Magyarországon át Közép-Európa más országaiba vezető, korábbi balkáni migrációs útvonal 2016-os "lezárása" óta a menedékkérők más útvonalon - Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Szlovénia érintésével - igyekeznek eljutni Nyugat-Európába. Mára Észak-Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik útlevéllel és megfelelő vízummal rendelkeznek, vagy az adott országban akarnak menedéket kérni. A határsértések mindennaposak.