Károly, Karola
-4 °C
2 °C

A moszkvai bíróság elutasította a Putyin ellen tett feljelentést

2019.11.22. 13:08

Elutasította az illetékes moszkvai kerületi bíróság pénteken annak a keresetnek az ügyrendbe vételét, amelyet az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus által alapított Korrupció Elleni Küzdelem Alapítványa (FBK) nyújtott be Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen azon a címen, hogy nem tesz eleget az emberi jogok megvédése érdekében, írja az MTI.

A bírói testület sajtószolgálata közölte, hogy

egy ilyen ügy befogadása sértené a hatalmi ágak szétválasztásának elvét.

Az elutasítást azzal indokolták, hogy Navalnij követelése a közigazgatási eljárás keretei között nem támasztható az államfővel szemben.

A keresetben Navalnij és 13 társa az állította, hogy megsértik jogaikat az orosz központi Nyomozó Bizottság (SZK) nyomozói, akik részt vesznek az alapítvány ellen pénzmosás címen indított eljárásban. Az indítványozók azt kérik a bíróságtól, hogy nyilvánítsa törvénysértőnek az elnök tétlenségét, aki szerintük az alkotmányosság őre Oroszországban, és kötelezze őt a jogaik megvédésére.

Az SZK augusztus elején indított bűnvádi eljárást az alapítvány ellen egymilliárd rubel értékű pénzmosás miatt. Az FBK irodáiban azóta országszerte többször is házkutatást tartottak.