Móric
9 °C
15 °C

Iránban lekapcsolták az internetet, az USA a vezetők közösségi oldalának blokkolásával válaszolna

2019.11.24. 07:35

Az amerikai külügyminisztérium felszólította a Facebookot, az Instagramot és a Twittert, hogy függesszék fel az iráni vezetők oldalait, amíg helyre nem állítják az internethozzáférést az országban – írja az MTI.

Az irániak több mint egy hete nem férnek hozzá a világhálóhoz a teheráni kormány döntése értelmében, miután heves tüntetések törtek ki több városban a benzinár-emelés november 15-i bejelentése után.

"Ez egy teljesen álszent rendszer. Leállította az internetet, miközben a kormány tovább használja valamennyi oldalát a közösségi portálokon" - mondta a Boombergnek adott, a Twitteren közzétett interjúban Brian Hook, az Egyesült Államok iráni különmegbízottja.

"Felszólítjuk a közösségi portálokat, közöttük a Facebookot, az Instagramot és a Twittert, hogy függesszék fel Ali Hamenei, Irán legfőbb vallási és politikai vezető, Mohammad Dzsavád Zaríf külügyminiszter és Haszan Róháni elnök oldalait mindaddig, amíg nem adják vissza népüknek az internetet" - mondta a különmegbízott.

Pénteken az Egyesült Államok büntetőintézkedésekkel sújtotta Mohamed-Dzsavád Azari Dzsahromi iráni távközlési minisztert az internetszolgáltatás felfüggesztése miatt.