Vilmos, Bíborka
2 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Jót tett a választásnak a hongkongi tüntetéssorozat

2019.11.24. 09:40

Rekordmagas a részvétel a vasárnapi hongkongi helyhatósági választásokon. A kormány adatai szerint az urnazárás előtt kilenc órával - 1 524 675 ember adta le szavazatát, szemben a négy évvel korábbi 1 467 229 szavazóval. Az első eredményeket éjfél előtt várják – közölte az MTI.

Vasárnap kevés rendőr volt az utcákon annak ellenére, hogy egyesek attól tartottak, hogy a szavazáson erőszakos cselekmények fordulhatnak elő, akárcsak a megelőző hónapokban tartott kormányellenes tüntetéseken.

A választásra már az előztes érdeklődés is kiugróan magas volt, a 7,4 millió lakosú városállam 4,1 millió lakója regisztrált. A BBC cikke szerint több mint négyszáz tanácsnokot választanak vasárnap meg a helyiek, és a demokráciapárti szervezetek bíznak abban, hogy növelni tudják súlyukat a körzeti tanácsokban. A tanácsoknak nagy befolyása van a kormányzó személyének kiválasztásában.

A Peking támogatását élvező Carrie Lam hongkongi főkormányzó a szavazáskor megígérte, hogy fokozottabban figyelembe veszi a kerületi tanácsok véleményét. Egyben reményét fejezte ki, hogy tartósnak bizonyul a két napja tartó viszonylagos nyugalom.

Az 1997-ben Kínának visszaadott brit gyarmaton a kiadatási törvény módosítása miatt kezdődtek tüntetések, mivel a gyanúsítottakat kiadhatták volna Kínának. A törvényjavaslatot azóta visszavonták, a tüntetések azonban kormányellenes megmozdulásba torkolltak. A 452 kerületi tanácsi helyért rekordszámú - 1104 - jelölt indul, a szavazásra jogosultak száma szintén minden korábbinál magasabb: 4,1 millió. Ha a demokratapártiak győznek a választásokon, 6 helyet kapnak a hongkongi törvényhozó tanácsban (parlament) és 117 helyet a főkormányzót megválasztó 1200 fős testületben.