2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

Titokzatos körülmények között halt meg egy ausztrál, akit kínai hírszerzők környékeztek meg

2019.11.25. 05:55

Ausztrália belbiztonsági ügynöksége, az ASIO nyomozásba kezdett, hogy kiderítse, van-e valóságalapja annak az állításnak, miszerint Kína egymillió dollárt fizetett egy kínai-ausztrál férfinak, hogy az szivárogjon be az ország parlamentjébe - közölte vasárnap az ASIO.

Az állítólagos megkörnyékezett már nem él: márciusban holtan találták Melbourne-ben egy szálloda szobájában "titokzatos" körülmények között.

Az ügynökség közlése szerint a 32 éves férfi, aki luxusautókkal kereskedett, szorult pénzügyi helyzetbe került, és feltételezések szerint megkörnyékezte egy kínai hírszerző csoport, hogy induljon a parlamenti választáson. A férfi mindezt felfedte az ASIO-nak, legalábbis ilyen vallomást tett.

Az ügynökség vezérigazgatója, Mike Burgess közölte, hogy komolyan veszik a feltételezést, de korainak ítélte, hogy az ausztrál kormány panaszt tegyen Kínának.

Burgess azért nyilatkozott most, mert rákényszerült, miután a Channel 9 nevű ausztrál tévécsatorna a hét végén hírt adott a - feltehetően már jó ideje folyó - nyomozásról.

Nem ez az egyetlen kémügy, ami lázban tartja Ausztráliát. A minap derült ki, hogy menedékjogot kért Ausztráliában egy magát a kínai hírszerzés ügynökének mondó kínai férfi, miután átadott az ausztrál kémelhárítási hivatalnak számos információt arról, hogy Peking milyen eszközökkel avatkozik be politikailag Hongkongban, Tajvanon és Ausztráliában, és kik a kémei az egyes helyeken.