Elnöki kegyelmet kapott a máltai újságíró-gyilkosság egyik gyanúsítottja

2019.11.26. 11:34 Módosítva: 2019.11.26. 16:09

Elnöki kegyelmet kapott az a Melvin Theuma nevű férfi, aki a gyanú szerint a közvetítő volt az oknyomozó újságíró, Daphne Caruana Galizia meggyilkolásában, értesült a Reuters

A hírügynökség szerint ez arra utalhat, hogy Theuma együttműködik a hatóságokkal, és információval szolgált arról, hogy ki rendelte meg a gyilkosságot. 

Daphne Caruana Galizia Málta legismertebb oknyomozó újságírója volt, 2017 októberében robbantották fel otthonánál. 

A máltai rendőrség a múlt héten letartóztatta az ország egyik legbefolyásosabb üzletemberét az üggyel kapcsolatban. Yorgen Fenechet jachtján tartóztatták le a Földközi-tengeren, mindössze egy nappal azután, hogy a máltai kormány bejelentette: megkegyelmez egy feltételezett összekötőnek, ha segítségével kétséget kizáróan bizonyítani tudják, hogy ki állt a gyilkosság mögött.

Lemondott a miniszterelnök kabinetfőnöke

Lemondott tisztségéről Keith Schembri, a máltai miniszterelnök kabinetfőnöke Daphne Caruana Galizia meggyilkolásával összefüggésben, közölte Joseph Muscat máltai kormányfő kedden Vallettában.

Az MTI híre szerint Keith Schembrit a rendőrség ki akarja hallgatni, miután pénzügyi szálak fűzték a gyilkossággal kapcsolatban múlt héten elfogott Yorgen Fenech máltai üzletemberhez. Schembri 2013 óta volt Muscat kabinetfőnöke. Maga a miniszterelnök kizárta, hogy ő is lemondana. "Jelenleg az a szerepem, hogy biztosítsam az ország stabil vezetését ezekben a viharos időkben". 

 "Ami most zajlik, és ami a múlt héten történt, egy művelet része, amely remélhetőleg megoldja Daphne Caruana Galizia meggyilkolásának rejtélyét" - mondta Muscat. "Mondhat bárki bármit, nincs büntetlenség ebben az országban."

Kedden délután az ország turisztikai minisztere, Konrad Mizzi is bejelentette lemondását, szintén a gyilkossággal összefüggésben - írja a Reuters.

    

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport