Vízágyúval oszlattak a grúz parlamentnél

2019.11.26. 05:32

Vízágyúval feloszlatta kedden hajnalban a rendőrség Tbilisziben a parlamentnél tüntető tömeget, több aktivistát, köztük egy ellenzéki politikust pedig őrizetbe vett, írja az MTI. 

Több ezer demonstráló még hétfőn élőláncot alkotva körülzárta a grúz parlamentet a kormány lemondását és előrehozott választást követelve. A békésen tiltakozók közölték, hogy nem távoznak a parlament elől, és nem teszik lehetővé a képviselőknek a keddi plenáris ülés megtartását. 

Mamuka Mdinaradze, a kormányzó Georgiai Álom - Demokratikus Georgia párt parlamenti frakciójának vezetője elismerte a békés tüntetés jogát, de figyelmeztetett, hogy ha az akció átlépi a törvényes kereteket, az állam megteszi a szükséges intézkedéseket.

Grúziában korábban megállapodás született a politikai erők között arról, hogy az ország 2024-től áttér a jelenlegi vegyes képviseleti rendszerről a pártlistás rendszerre, ellenzéki tüntetők azonban nyár óta követelik, hogy már a jövő őszi választásokat is ebben a rendszerben rendezzék. A szükséges törvénymódosítást november 14-én azonban a Grúziai Álom több képviselője mégsem szavazta meg, feltehetően tartva attól tartottak, hogy elveszíthetik mandátumukat, ami tüntetésekhez vezetett.