Csaba
17 °C
31 °C
Index - In English In English Eng

Komoly lőfegyverekkel szerelik fel a román erdészeket

2019.11.27. 15:19

A bukaresti parlament szerdai, egyhangú szavazása után a román erdészek "halált okozó fegyverekkel" is járőrözhetnek a jövőben. 

Az MTI tudósítása szerint a romániai erdészek fegyverviselésében egy tavaly januárban hozott kormányrendelet okozott zavart, amely megtiltotta számukra a hosszú csövű lőfegyverek használatát. Az állami alkalmazásban lévő erdészetek többsége rendelkezett ugyan AK-47-es  Kalasnyikovokkal, de a korábbi rendelet értelmében a karabélyokat nem használhatta.

A kormányrendelet által engedélyezett pisztolyok beszerzési eljárása pedig elhúzódott, így az erdészek védtelenek maradtak az egyre agresszívabb fatolvajokkal szemben.

November elején azután több ezer tüntető vonult utcára Bukarestben és Románia más nagyvárosaiban környezetvédő szervezetek felhívására, hogy a törvénytelen erdőirtások és az erdészek elleni egyre gyakoribb erőszak miatt tiltakozzon. A Greenpeace romániai szervezete szerint

évente az előírtnál 2 millió köbméterrel több fa tűnik el Románia erdeiből.

Szeptember végén ezért az erdész szakszervezet öt koporsóval és az erőszak áldozatává vált társaik nevét viselő keresztekkel vonultak a parlament elé, az erdészek jogköreinek bővítését, önvédelmi felszerelésük javítását követelve.

A szakszervezet szerint 2017-től mostanig a fatolvajok 90-szer támadták meg a szolgálatot teljesítő erdészeket, akik 40 esetben kórházi kezelésre szorultak. Az utóbbi években több száz erdész szembesült halálos fenyegetéssel, hatan pedig életükkel fizettek Romániában, amikor illegális szállítmányokat próbáltak megállítani.