Angelika
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Két ember meghalt, három megsebesült a londoni késelésben, az elkövetőt lelőtték

2019-11-29T151155Z 1418517581 RC23LD9KDY3A RTRMADP 3 BRITAIN-SEC
2019.11.29. 15:24 Módosítva: 2019.11.29. 21:50
Két ember meghalt, hárman pedig megsebesültek egy késelés miatt Londonban. A börtönviselt támadó egy nem működő robbanómellényt viselt a támadás idején. A rendőrök percek alatt agyonlőtték. A jelenlegi információk szerint a késelésnek nincs magyar áldozata.

Késelés miatt riasztották a rendőrséget péntek délután a London Bridge-hez, majd a rendőrök agyonlőtték a támadót. A késelésben két ember életét vesztette, és hárman megsebesültek - írja a BBC. A londoni rendőrség sajtótájékoztatóján Neil Basu helyettes főfelügyelő elmondta, hogy terrorcselekményként kezelik a támadást.

A férfi testén volt egy szerkezet, de ez nem egy működő robbanómellény volt. 

Az alábbi videón az látható, ahogy az egyik járókelő megszerzi a támadótól a hosszú pengéjű kést:

Boris Johnson, akinek miniszterelnöksége óta először kellett ilyen támadás miatt megszólalnia, azt mondta, igazságot szolgáltatnak mindenkivel szemben, akinek köze volt a támadáshoz, és hogy ilyen tettekkel nem fogják tudni megfélemlíteni vagy megosztani ezt az országot.

A London Bridge-en két és fél éven belül ez a második terrorcselekmény.

Basu főfelügyelő elmondta, hogy a rendőrök átvizsgálják a környéket, hogy biztosítsák, nincs további veszély. 

A londoni rendőrség korábban arról is írt a Twitterén, hogy egy embert őrizetbe vettek, erről már nem volt szó a sajtótájékoztatón.

Késő estére kiderült, hogy az elkövető nemrég szabadult a börtönből, a támadás elkövetésekor elektromos nyomkövetőt viselt, és a Sky News információi szerint több iszlamista szervezettel is kapcsolatban állt. A brit The Times szerint a férfi nagyjából egy éve hagyhatta el a börtönt, ahová terrorizmushoz köthető bűncselekmény miatt került, majd egy fogolyrehabilitációs konferencia vendégeként érkezett a Cambridge-i Egyetemre, amelynek közelében a támadás történt.

A Sky News birtokában lévő felvételre hivatkozva arról írt, hogy nagyjából tíz ember megpróbálta lefegyverezni a feltételezett támadót, mielőtt a rendőrök odaértek volna. Miután hátrébb küldték a civileket, egy férfit pedig elrángattak onnan, fegyvert fogtak a támadóra, majd lövés dördült.

(Figyelem, erőszakos tartalom, a videón a lövés előtti pillanatok láthatóak!)

John McManus BBC-s újságíró korábban még azt mondta, hogy úgy tűnt, hogy egy csapat ember összeverekedett a hídon, és aztán a rendőrök lövéseket adtak le.

A hídra rálátó egyik szemtanú szerint a rendőrök egy félig keresztbe fordult teherautót is átvizsgáltak. Azt nem tudni, hogy ennek bármi szerepe volt-e az eseményekben.

Az esményeket felidéző egyik szemtanú azt mondta, hogy le kellett szállniuk egy buszról a hídon, utána lövéseket hallott, aztán futni kezdett. Egy másik szemtanú arról beszélt, hogy kiszálltak az autójukból, aztán mindenki leszaladt a hídról. 

Az Indexnek egy szemtanú azt mondta, jelentős a rendőri készültség a környéken. Helikoptert is látott. Rendőrök terelték el az embereket a másik irányba, a dolgozók nem hagyhatták el a közeli épületeket.

A rendőrök arra kérték az embereket, hogy ha valaki a helyszín közelében van, akkor a rendőrök iránymutatásait kövesse.

Boris Johnson brit miniszterelnök a Downing Street Twitterén jelezte, hogy nyomon követi az eseményeket, és megköszönte a rendőröknek és a mentőknek a gyors fellépésüket. Megköszönte a helyszínen tartózkodó civilek bátorságát is. Sadiq Khan londoni polgármester is köszönetet mondott a biztonságukat kockáztató civileknek.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a terrortámadás után levélben fejezte ki a magyar kormány együttérzését és részvétét Dominic Raab brit külügyminiszternek.  Az MTI-nek elküldött közlemény szerint a minisztérium később közölte: a jelenlegi információk szerint a támadásnak nincs magyar érintettje.

Az Egyesült Királyságban november elején mérsékelték a terrorellenes készültség szintjét. Akkor az ötfokozatú skálán az addig érvényben lévő, második legmagasabb, „súlyos" szintről a harmadik szintre, „jelentősre" módosították a készültségi fokozatot.

Priti Patel belügyminiszter az intézkedést bejelentő közleményében hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a terrorfenyegetettség továbbra is magas. A Scotland Yard terrorelhárítási főnöke szerint az elmúlt két évben kéttucatnyi terrortámadási kísérletet sikerült meghiúsítaniuk.

(Borítókép: Rendőrök zárják le a London Bridge-et 2019. november 29-én. Fotó:  REUTERS/Peter Nicholls)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport