Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Elutasították a máltai újságíró-gyilkosságban érintett üzletember kegyelmi kérelmét

2019.11.29. 08:12

Rendkívüli kormányülésen elutasította Joseph Muscat máltai miniszterelnök a Daphne Caruna Galizia oknyomozó újságíró meggyilkolása miatt gyanúsított és letartóztatott Yorgen Fenech máltai üzletember elnöki kegyelmi kérelmét, írja az MTI. Fenech azt állította, hogy Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró meggyilkolása Keith Schembri politikus ötlete volt, aki hétfőn mondott le kabinetfőnöki tisztségéről. Muscat hangsúlyozta: alaptalan a kegyelmi kérelem, az elutasító döntést pedig az országos rendőrfőnökkel és a főügyésszel egyetértésben hozták meg.

Ami most zajlik, és ami a múlt héten történt, egy művelet része, amely remélhetőleg megoldja Daphne Caruana Galizia meggyilkolásának rejtélyét

– mondta Muscat korábban. „Mondhat bárki bármit, nincs büntetlenség ebben az országban" – tette hozzá. Az üggyel összefüggésben az ország turisztikai minisztere, Konrad Mizzi bejelentette lemondását, Christian Cardona gazdasági miniszter pedig közölte, hogy felfüggeszti kormányzati tevékenységét.

Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró számos korrupciós ügyet derített fel, ami miatt több, magas pozícióban lévő politikus és kormányzati tisztviselő került kellemetlen helyzetbe. Autójával együtt 2017 októberében robbantották fel otthonánál. Halála előtt nem sokkal nagy mennyiségű adat került a birtokába egy olyan erőmű-beruházással kapcsolatban, amelyben a múlt héten elfogott Yorgen Fenech üzletember is érdekeltséggel bír. Az újságíró halála után kiszivárgott e-mailek arról tanúskodtak, hogy Fenech egyik vállalata pénzeket utalt át Schembrinek, és Konrad Mizzi miniszternek. Mizzi és Schembri egyaránt tagadják, hogy bűncselekményt követtek el.

Schembrit kihallgatta, majd őrizetbe vette a rendőrség kedden, de csütörtök délután már vádemelés nélkül szabadlábra helyezték. Az újságírógyilkosság ügyében új fordulatot hozott Yorgen Fenech máltai üzletember korábbi őrizetbe vétele.

Fenechet egy összekötő dobta fel a kegyelemért cserébe. Rendőrségi források szerint a gyanúsított, Melvin Theuma – aki taxisofőrként és uzsorásként tevékenykedett – lényeges információkkal látta el a nyomozókat. A The Times of Malta úgy tudja, a taxisofőr azt vallotta a rendőrségen, hogy közvetítőként szolgált Fenech és Galizia feltételezett gyilkosai között. A lap szerint Theuma azt állította, hogy 150 ezer eurót vett át Fenechtől, és a pénzt az elkövetéssel vádolt három férfinak adta át. Theuma elnöki kegyelmet kapott.

Fenech csütörtökön elnöki kegyelemért folyamodott. A Reuters hírügynökség tudomása szerint ügyvédeinél George Vella máltai elnöknek szóló hivatalos levelet helyezett letétbe, amiben azt állította, hogy bizonyítékai vannak Shembri, Mizzi, Cardona, illetve mások ellen is a kormányfő környezetéből. A jogászok ugyanakkor rávilágítottak, hogy a máltai jog értelmében a kegyelmet a kormány javaslatára ítéli meg az államfő. „A javaslatot nem a miniszterelnöknek, vagy a kabinetje egyik tagjának kellene előterjesztenie, mivel az ügy a kormányfőhöz közel álló személyekkel van összefüggésben" – hangsúlyozták. A máltai sajtó már előzetesen azt firtatta, hogy a csütörtök esti rendkívüli kabinetülés központi témája Fenech kegyelmi kérelme lesz.

Az Európai Parlament azonnali látogatás keretében újabb vizsgálatot kezdeményezett csütörtökön a jogállamiság máltai helyzetének feltérképezése céljából.