Timót, Xénia
-6 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Több tízezer hering tüntetett az olasz jobboldal ellen

2019.11.30. 21:32

Több tízezer, magát heringnek nevező tüntető vonult utcára szombaton Firenzében, hogy a jobboldal megerősödése és Matteo Salvini, a Liga elnökének politikája ellen tiltakozzanak – írja az MTI. A heringek mozgalmát négy fiatal civil indította útjára Bolognában november 14-én, amikor 15 ezren tiltakoztak.

„40 ezren vagyunk! Többen mint Bolognában!"

– mondták a szervezők, miután a tömeg elözönlötte a Firenze belvárosában található Köztársaság teret.

A megmozdulás elején a tiltakozók elénekelték a baloldali mozgalmak körében elterjedt olasz partizánnótát, a Bella cia-ót, de igyekeznek politikailag semlegesnek maradni, így a sarló-kalapácsos zászlót kifütyülték. Az elmúlt napokban tartott tiltakozásokon igyekeztek mellőzni a politikai jelképeket, a közös motívum a hering volt, és az olyan transzparensek, amik azt hirdették hogy minden heringnek joga van az élethez.

A mozgalom azt követően született, hogy a Matteo Salvini vezette, jobboldali Liga fölényes győzelmet aratott Umbriában a tartományi választáson október végén, ahol több mint 50 éve a baloldal volt hatalmon.

A korábbi belügyminiszter Salvini a nyáron lépett ki a kormánykoalícióból, hogy a Liga, megnövekedett népszerűségét kihasználva, az ország legnagyobb politikai erejévé válhasson előrehozott választásokon. De a nagyobbik kormánypárt, a népszerűségéből sokat vesztő 5 Csillag Mozgalom megállapodott a baloldali Demokrata Párttal, és így nem kellett választásokat tartani, hanem új kormány alakult. Erre válaszul Salvini azt tűzte ki célul, hogy tartományonként hódítja meg Olaszországot, és így kényszeríti ki előrehozott választások megtartását.