A londoni késelő 2012-ben azt írta a börtönben, jobb állampolgár szeretne lenni

2019.12.01. 18:15 Módosítva: 2019.12.02. 01:16

Usman Khan, aki pénteken a London Bridge-en egy nem működő robbanómellényt viselve megölt két embert és többet megsebesített, 2012-ben a börtönbüntetése alatt kérvényezte, hogy részt vehessen egy szélsőségességről leszoktató kurzuson, hogy „jó brit állampolgár” válhasson belőle – írta meg az ITV.

Khant azért ítélték 16 év börtönre, mert többedmagával a londoni tőzsde épületének felrobbantását tervezgette; végül mindössze nyolc év után, tavaly, 28 éves korában kiengedték a börtönből. (Ami miatt szigoríthatják a terroristák feltételes szabadlábra helyezésének feltételeit Nagy-Britanniában.)

A börtönben fogalmazott levélben Khan azt írta: a bűncselekmény elkövetése idején „éretlen” volt, így szeretné tanulmányozni az iszlám tanításait egy „deradikalizációs kurzus” keretein belül, hogy bebizonyítsa a hatóságoknak, a családjának és a társadalomnak, hogy „már nincsenek meg bennem azok a nézetek, mint a letartóztatásom előtt”. Hozzátette: „Most már sokkal érettebb vagyok, jó muszlimként és jó brit állampolgárként szeretném élni az életemet.”

Az ITV úgy értesült, a levél elküldése után Khan többször is visszautasította, hogy részt vegyen abban a kockázatelemzésben, amely a deradikalizációs kurzuson való részvétel legelső feltétele lett volna. 2014-ben végül mégis hajlandó volt erre, így szabadon engedéséig aztán részt is vett a kurzuson.

Vajahat Sharif, Khan akkori ügyvédje azt nyilatkozta az ITV-nek, „felkavaró”, hogy Khan az Iszlám Állam harcosának vallotta magát, miközben „felszólalt az ideológiájuk ellen”. Közölte: „Kritikusan beszélt az erőszakos szélsőségességről. Megértette, hogy az rossz.”

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport