Jogvédők szerint több mint 200 halottja van az iráni tüntetéseknek

2019.12.02. 22:04 Módosítva: 2019.12.02. 23:20

Kétszáznyolc ember vesztette életét az iráni tüntetéseken kialakult összecsapásokban a biztonsági erőkkel – írja az MTI.

Az Amnesty International (AI) jogvédő szervezet hiteles jelentésekre hivatkozva jelentette egy közleményben, hogy az egy héttel ezelőtti, 143 ember életét követelő tüntetések áldozatainak száma megugrott. A szervezet szerint valószínűleg ennél is több életet követeltek az összecsapások.

Iránban november 15-én kezdődtek tüntetések nem sokkal azután, hogy a kormány váratlanul bejelentette: háromszorosára növeli a benzin árát az amerikai szankciók által kiváltott mély gazdasági válság közepette.

Az összegyűjtött információk szerint áldozatok hozzátartozóit fenyegették meg, valamint óva intették őket attól, hogy szóba álljanak a médiával, illetve attól is, hogy temetéseket tartsanak. A hatóságok egyes esetekben a holttesteket csak „váltságdíj” fejében adták át a családtagoknak.

A jogvédő szervezet cselekvésre szólította fel a nemzetközi közösséget, hangsúlyozva, hogy „a tüntetések vérbe fojtásáért felelős személyeket felelősségre kell vonni”.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport