Gusztáv
-7 °C
-1 °C

Megtiltják a szilveszteri petárdázást München belvárosában

2019.12.04. 18:18

Megtiltják a szilveszteri petárdázást München belvárosában.

Az MTI által szemlézett német lapok szerint bajor tartományi főváros vezetése várhatóan december 10-én hirdeti ki új rendeletét, amely szerint december 31-én nulla órától január 1-jén egészen éjfélig tilos "működésbe hozni" petárdát a városközpont gyalogos övezetében és a környező utcákban. A tiltás megszegői szabálysértési feljelentésre és súlyos pénzbüntetésre számíthatnak. A rendőrség pedig megerősített egységekkel igyekszik majd érvényesíteni az új szabályt.

A környéken élők egyre nagyobb része sürgetett lépéseket a petárdázás, tűzijátékozás ellen, melyek ellen elég sok érvet lehet felhozni, például

  • a légszennyezést,
  • a zajterhelést,
  • a balesetveszélyt
  • és a maradványok jelentette szemetelést

Azonban az önkormányzat csak a petárdázást tilthatja meg, mert a rakéták és egyéb tűzijátékok használatának szabályozása szövetségi hatáskörbe tartozik.

Így az idei szilveszter sem lesz teljesen mentes a tűzijátékoktól a müncheni belvárosban, kivéve a Marienplatz és a Karlsplatz közötti gyalogos övezetet, amelynek területén régóta teljes körű tűzijáték-használati tilalom van érvényben szilveszterkor is.

shutterstock 8175631
Fotó: Shutterstock

Németországban az év eleje óta gyakran előkerülő téma a nyilvánosságban, 

az éghajlatváltozás elleni küzdelem részeként be kéne-e tiltani a jelentős légszennyezéssel járó szilveszteri tűzijátékozást?

München az első milliós nagyváros, ahol ha nem is tiltják, de erősen korlátozzák a hagyomány gyakorlását. Azonban több kisebb városban - Bajorország tartományban például Landshutban és Augsburgban - már régóta tilos a szilveszteri petárdázás a belvárosban, bár elsősorban nem környezetvédelmi, hanem biztonsági okokból.