Sára, Márió
-4 °C
5 °C

Robert Fico olyan hangosan védett egy rasszista képviselőt, hogy a szlovák rendőrség vádat emelt ellene

2019.12.05. 17:47

A szlovák rendőrség bejelentette csütörtökön, hogy vádemelést indítványozott Robert Fico volt miniszterelnök ellen, mert folyamatosan védelmezett egy rasszizmus miatt elítélt, szélsőjobboldali parlamenti képviselőt, írja az MTI.

Az illető, Milan Mazurek, a Mi Szlovákiánk Néppárt (LSNS) nevű ellenzéki parlamenti párt képviselője volt. Idén szeptemberben a bíróság jogerősen elítélte fajgyűlöleti bűncselekmény miatt, és a vonatkozó jogszabály értelmében ezért a képviselői mandátumát is elveszítette. Bűne az volt, hogy egy rádióadásban a "cigányterror" kifejezést használta, amikor az ország keleti régióiban tapasztalt bűnözésről beszélt.

A rendőrségi közlemény szerint a legfelsőbb bíróság ítélete ellenére Robert Fico a jelentések szerint nyilvánosan kifejezte egyetértését vele, és ezt a véleményét a közösségi hálózatokban is terjesztette.

A bírósági ítélet kihirdetése után Fico közzétett egy videofelvételt, amelyen kijelentette, hogy Mazurek csak azt mondta, "amit az egész nemzet gondol". Ehhez hozzátette azt is, hogy ha ez a bírósági ítélet lesz a bűncselekmény ismérve, akkor

"a bűnüldöző szervek bemehetnek bármelyik kocsmába, és letartóztathatják az összes vendéget, beleértve az ott heverésző kutyákat".

A politikai ellenzék szerint Fico a megnyilvánulásaival igyekszik megnyerni magának az LSNS követőit, miután a saját pártja, a Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) népszerűsége csökkent a februárra kitűzött választások közeledtével. Fico képzettségét tekintve jogász.