Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Megerőszakolták, de apja inkább eltitkolta az ügyet - állítja a néhai ausztrál kormányfő lánya

2019.12.08. 23:48 Módosítva: 2019.12.09. 00:42

Bob Hawke néhai ausztrál miniszterelnök lánya azt állítja, hogy a nyolcvanas években apja egyik munkatársa többször is megerőszakolta őt, de apja a saját politikai karriere érdekében inkább eltitkolta az ügyet, írja a BBC.

Az idén májusban elhunyt Bob Hawke 1983 és 1991 között volt Ausztrália kormányfője. A politikus ezt megelőzően az Ausztrál Szakszervezetek Tanácsában (ACTU) és a Munkáspártban építette karrierjét, 1980-tól parlamenti képviselő is volt.

Hawke  Rosslyn nevű lánya 1983-ban  Bill Landeryou munkáspárti képviselő irodájában dolgozott. Landeryou nemcsak Hawke párttársa, de barátja is volt. Ő idén februárban hunyt el.

Rosslyn Dillon azt állítja, hogy Landeryou 1983-ban háromszor is megerőszakolta őt. A lány a harmadik alkalommal a rendőrséghez akart fordulni, és ezt elmondta apjának is. Bob Hawke azonban arra kérte: tartsák titokban az ügyet.

A lány szerint apja ezt saját karriere érdekében tette, ugyanis ebben az időben azon fáradozott, hogy  a közelgő választáson  ő legyen a Munkáspárt miniszterelnök-jelöltje. 

A bírósági iratok szerint Hawke azt mondta: "Ezt nem teheted. Most semmilyen ellentétbe ne mehetek bele. Sajnálom, de épp most akarom átvenni a párt vezetését."  Ez aztán így is történt. Hawke lett a Munkáspárt csúcsjelöltje, 1983-tól pedig Ausztrália miniszterelnöke. 

Rosslyn nővére, Sue Pieters-Hawke azt mondta az ausztrál New Dailynek, hogy a család tudott erről az esetről. Rosslyn abban az időben több embernek is mesélte ezt, és ezt megértően fogadták, de nem lett bírósági ügy belőle. 

A most 59 éves Rosslyn Dillon az elszenvedett sérelmeiért most 4 millió ausztrál dollár (kb. 818 millió forint) értékben kér a bíróságtól kártérítést apja örökségéből.