Brazília mégsem tud egyedül megbirkózni az esőerdők pusztulásával

2019-12-06T070315Z 1886209958 RC2JPD9WJEAV RTRMADP 3 GLOBAL-POY-
2019.12.08. 18:26

Brazília a fejlett országok segítsége nélkül nem tud véget vetni az erdőirtásnak Amazóniában

– jelentette ki Ricardo Salles környezetvédelmi miniszter az ENSZ madridi klímakonferenciáján. Az AP hírügynökségnek szintén arról beszélt, hogy bár Brazília mindent megtesz azért, hogy csökkenjen az illegális erdőirtás mértéke, segítségre van szüksége.

Az MTI híre szerint Salles az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye 25. éves ülésén a 2015-ben kötött párizsi klímaegyezmény hatodik cikkére hivatkozott, amely kimondja, hogy a fejlett országoknak segítenie kell a fejlődőket a klímaválság hatásainak kezelésében.

A nyilatkozat azért meglepő, mert Jair Bolsonaro elnök a nyáron még azt mondta: Brazíliának nincs szüksége segítségre, a nyugati országok által felajánlott összegeket inkább Európa újraerdősítésére kellene fordítani.

Salles egyúttal igyekezett megnyugtatni a Bolsonaro környezetpolitikája miatt aggódókat, emlékeztetve: Brazília a párizsi klímaegyezmény keretében arra kötelezte magát, hogy 2030-ra nullára csökkenti az illegális fakitermelés mértékét, és nagy kiterjedésű erdősítési tevékenységet folytat.

Bolsonaro azonban számos olyan rendeletet hozott, amelyek egyik legnagyobb támogatójának, a mezőgazdasági lobbinak kedveznek. Az elnök úgy döntött, nem jelöl ki újabb természetvédelmi területeket, és nagyobb mértékben hasznosítja az Amazonas régióját, továbbá azzal vádolt meg aktivista csoportokat, hogy ők gyújtották a tüzeket, hogy hatalmát gyengítsék.

Az Amazonas-medence brazíliai részén az elmúlt egy évben 29,5 százalékkal nagyobb területen irtották ki az esőerdőt, mint az azelőtti évben. Ez volt a legkiterjedtebb erdőirtás az országban 2008 óta a brazil űrkutatási hivatal (INPE) adatai szerint. 2018 augusztusa és 2019 júliusa között 9762 négyzetkilométernyi esőerdőt pusztítottak el a térségben.

Brazília Németországtól és Norvégiától is jelentős összegeket kapott az erdőirtás mérséklésére. Norvégia 1,2 milliárd dollárral (360 milliárd forinttal) járult hozzá a brazíliai Amazónia Alaphoz annak 2008-as létrehozása óta. Ám a közelmúltban mindkét európai ország felfüggesztette a támogatást a segélyek szellemiségével szembemenő kormányzati politikákra hivatkozva.

(Borítókép: Erdőtűz által sújtott terület Brazília déli részén. Fotó: Ricardo Moraes / Reuters)  • Tippek
  • Betét