A finn szocdemek 34 éves alelnöknője lehet az új finn kormányfő

2019.12.08. 20:30 Módosítva: 2019.12.08. 20:48

Az ötpárti finn koalíciós kormányt vezető szociáldemokraták a 34 éves Sanna Marint, az eddigi közlekedési és hírközlési minisztert választották kormányfőjelöltjüknek vasárnap. Ha a parlamenti képviselők megszavazzák, Marin vezeti az új koalíciós kormányt, és ő lesz Finnország legfiatalabb miniszterelnöke, írja az MTI. A politikusnő a szociáldemokraták alelnöke.

2019-12-08T190009Z 1874105550 RC27RD959RPW RTRMADP 3 FINLAND-GOV
Fotó: Lehtikuva

Sok dolgunk van a bizalom helyreállításával - mondta Marin, aki hajszállal győzött párttársa, Antti Lindtman előtt. Közös kormányprogramunk a koalíció ragasztóanyaga - tette hozzá.

Antti Rinne miniszterelnök december 3-án jelentette be lemondását. A parlament aznap szavazott volna a szociáldemokrata kormányfő kabinetjének sorsáról, mivel bizalmatlansági indítványt nyújtottak be ellene a postássztrájk kezelése miatt.

A munkakörülményekkel elégedetlen postások november 11-én léptek sztrájkba, miután több hétig tartó egyeztetések után sem sikerült egyezségre jutniuk az állami munkáltatóval a munkakörülmények javításáról és egy új szakszervezetbe való betagozódásról.

A sztrájk mintegy két hétig tartott, és kiterjedt más ágazatokra, így a légiközlekedésre, a közúti és tengeri fuvarozásra is. Végül november 24-én a sztrájkolóknak sikerült megállapodniuk a munkáltatójukkal, a sztrájk aznap véget is ért, de már a következő napon újabb kezdődött. A munkabeszüntetésben mintegy tízezer postás vett részt.

Ez idő alatt vált ismertté, hogy Sirpa Paatero, az önkormányzati ügyekért és a postáért felelős miniszter tudott arról, hogy a munkaadó egy előnytelenebb, kisebb fizetést ígérő munkaszerződést akar kötni a szakszervezettel. Emiatt több ellenzéki párt is bizalmatlansági indítványt kezdeményezett a kormány ellen.

A finn postások novemberben általában nagyon leterheltek, mert a karácsony előtti bevásárlásokkal együtt a postai csomagküldések is megszaporodnak. A sztrájk miatt néhány napos vagy hetes csúszások voltak a küldemények kézbesítésében.

A botrány után az ötpárti kormánykoalícióban részt vevő Centrumpárt is jelezte: elveszítette Rinne iránti bizalmát, ugyanakkor a mindössze féléves koalíció fenntartása mellett foglalt állást. Antti Rinne lemondása a legrosszabbkor érkezett, mivel az év végéig Finnország viseli az Európai Unió soros elnöki tisztségét, és központi szerepet játszik az új uniós költségvetés előkészítésében.  • Tippek
  • Biztosítás