Lóránt, Loránd
-6 °C
1 °C

Több százezres tüntetést tartottak Hongkongban vasárnap

000 1MW4OK
2019.12.08. 14:53 Módosítva: 2019.12.08. 14:55

A helyhatósági választások óta eltelt időszak legnagyobb tüntetését tartották Hongkongban vasárnap, a szervezők szerint 800 ezer, a rendőrség szerint 183 ezer résztvevővel – írja a Reuters.

A megmozdulásra kivételesen engedélyt is kapott a Civil Human Rights Front, ilyen utoljára augusztusban történt. A hangulat a beszámoló szerint feszült volt, a résztvevők folyamatosan szabadságharcos üzeneteket skandáltak és kutyáknak, csótányoknak nevezték a rohamrendőröket, akik biztosították a menetet. Komolyabb incidensre mindazonáltal nem került sor, nem folytatódott az összecsapás-sorozat, ami a demokráciapárti erők elsöprő többségét hozó választások előtti hetekben bontakozott ki a radikálisabb fiatalokból álló keménymag és a kezdetektől túlkapásokkal és erőszakkal vádolt rendőrség között. A november 24-i választás óta némileg megnyugodtak a kedélyek Hongkongban, ezt tükrözi a vasárnapi demonstráció békésebb lefolyása is. 

A tüntetőknek öt célkitűzésük van, ezek közül az egyik a jelenlegi kormányzó, Carrie Lam lemondatása, de a tiltakozók által politikai fogolyként számontartott letartóztatott tüntetők elengedését is követelték. Ehelyett a tüntetés során újabb 11 embert kapott el a rendőrség, állítólag azért, mert különféle fegyverek voltak náluk. Az új rendőrkapitány korábban "rugalmasabb hozzállást" ígért a tüntetésekkel kapcsolatban, ami szerinte egyszerre jelent puhább, és indokolt esetben keményebb fellépést is. 

(Borítókép: Alastair Pike / AFP)