Piroska
-11 °C
-2 °C

Elérhetetlenné vált a kárpátaljai magyarlista

2019.12.10. 14:08

Leállítja a szervereit a magyarokat is listázó ukrán nacionalista szervezet, a Mirotvorec (ami azt jelenti: „Béketeremtő”), oldalai ezentúl csak egy zárt felhasználói kör számára lesznek ideiglenes elérhetők.

A tavaly ősszel indult honlap üzemeltetői az MTI szerint kedden jelentették be lépésüket, de nem adtak magyarázatot az intézkedésre. A szerverek leállítása után már nem lesz elérhető a Mirotvorec nevű szervezet oknyomozó írásait tartalmazó oldal és a személyes adatokat tartalmazó Csisztiliscse („Tisztítótűz”) elnevezésű adatbázis sem.

A Mirotvorec adatbázisaiban eredetileg azoknak a személyeknek tette közzé az adatait, akik közvetlenül szerepet játszottak a Krím félsziget Oroszország általi önkényes elcsatolásában, együttműködnek a krími orosz megszállás végrehajtóival, továbbá az oroszpárti szakadárok oldalán fegyveresen részt vesznek a Donyec-medencei konfliktusban. Ezen kívül olyan személyek adatai is megjelentek, akik a szervezet értékelése szerint "Ukrajna szuverenitását és területei egységét sértő bűntett, illetve jogsértés jegyeit hordozó" cselekményt követnek el. A nyílt listázást a felháborodott reakciók után nem sokkal keresőszavas felületté alakították át.

A Mirotvorec tavaly ősszel a magyar állampolgársággal is rendelkező kárpátaljaiak – elsőként önkormányzati képviselők - nevét és címét is elkezdte feltölteni nyilvános adatbázisába. Ukrajnában egyébként hivatalosan törvénysértésnek számít a kettős állampolgárság, de a hatóságok nem igazán lépnek fel a gyakorlattal szemben. Október elejére a listára felkerült több mint háromszáz kárpátaljai magyar neve, mely alapján a kormány is kezdeményezte a közszolgák átvilágítását, és néhány napra rá több vezető beosztású, magyar nemzetiségű közalkalmazott benyújtotta felmondását a Beregszászi járásban.

Adatbázisukba bekerült Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter neve is. Neki azt rótták fel, hogy "támadást intézett Ukrajna szuverenitása és területi épsége ellen", beavatkozott az ország belügyeibe, szította és támogatta a szakadár törekvéseket Ukrajnában.

Korábban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felesége is szerepelt egy rövid ideig a Mirotvorec listáján. Zelenszkij később újságíróknak kijelentette: nem látja okát annak, hogy betiltassa a Mirotvorec internetes oldalait, és államfőként ezt nem is teheti meg.