Antal, Antónia
-7 °C
-2 °C

Magyarok robbantottak bankautomatákat Németországban

NNI bankautomata-001
2019.12.11. 19:55 Módosítva: 2019.12.11. 20:02

A nemzetközi együttműködésnek köszönhetően a magyar és német rendőrök közösen számolták fel a bűnözői csoportot, akik Németországban robbantottak bankautomatákat, írja a police.hu.

K. Tamás magyar állampolgár és társai vonatkozásában 2018-ban bocsátott ki európai nyomozási határozatot a Frankfurt am Main-i főügyészség. Információik szerint a férfi több társával együtt robbantott fel ATM-eket Németországban gázkeverék segítségével. A bűnbandában 7 magyar és egy német állampolgár vett részt. 

A Debreceni Járási Ügyészség a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Debreceni Osztályát jelölte ki a német hatóság által kért eljárások lefolytatására. Megállapították, hogy a gyanúsítottak vagyonosodása összefüggésben van a németországi rablásokkal, ezért pénzmosás gyanújával rendeltek el nyomozást ellenük. A nyomozóknak sikerült is kideríteniük, hogy K. Tamásék a robbantásokkal szerzett pénzt Magyarországon mosták tisztára az érdekeltségükbe tartozó gazdasági tevékenységükön keresztül.

A bizonyítékok birtokában a német és a magyar rendőrség egy közös nyomozócsoportot hozott létre. Ezzel együtt pedig a vagyon-visszaszerzési eljárás bevezetését kezdeményezték. 

December 7-én az együttműködésnek köszönhetően, a magyar rendőrök jelzésére kapták el Németországban a 41 éves K. Tamást és két társát, a 39 éves K. Balázst és a 45 éves Z. Zsoltot, valamint a csoport egyetlen német tagját.

Szerdán összehangolt akciót tartott a német és magyar rendőrség több mint 100 rendőr bevonásával, hogy a lopott vagyont visszaszerezhessék. Az akció keretében további 4 férfit fogtak el Hajdúnánáson, Nyíregyházán és Budapesten. Az összesen 7 férfi otthonaiban a nyomozók kutatásokat tartottak, forint és euró készpénzt foglaltak le, továbbá lőfegyvert és lőszereket, ingatlant és két gazdasági társaságban lévő üzletrészeket vettek zár alá, bankszámláikat befagyasztották, a pénzintézeti széfjeiket átkutatták.

A négy elfogott magyar férfit a rendőrök robbanóanyaggal elkövetett robbantás és más bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki. A közös nyomozócsoport munkáját az Europol és az Eurojust is segítette. A két ország rendőrei a bűnözői csoport mind a nyolc tagját eljárás alá vonták, felszámolva ezzel a bűnbandát.

(Borítókép: Police.hu)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport