Manfred Weber nem támogatja, hogy a Fidesz az Európai Néppártban maradjon

2019.12.14. 13:50

Februárban tárgyalják majd újra az Európai Néppártban a Fidesz tagságának a kérdését, miután idén márciusban egy fura határozat értelmében a Néppárt úgy döntött, hogy vizsgálatot indít a Fidesszel szemben, ezzel párhuzamosan pedig a Fidesz felfüggesztette a saját tagságát, hogy ne az történjen, hogy a Néppárt teszi ezt meg helyettük.

Az Európai Néppárt vezetője, Manfred Weber a februári időponthoz közeledve nyilatkozott az ügyben a Spiegelnek.

„Eddig sem a Fidesz, sem Orbán Viktor nem használta ki az időt arra, hogy reagáljon azokra a kritikákra, amelyek a felfüggesztéshez vezettek" - mondta Weber a Spiegelnek.

„Konkrétan a jelenlegi törvénykezésről van szó, valamint a CEU Budapesten maradásáról, nem túl biztatóak a jelek. Orbán Viktornak fel kell mutatnia valamit" - mondta Weber.

A korábbi európai bizottsági elnök, Herman Van Rompuy vezette bölcsek tanácsa vizsgálódik a problémás ügyekben, néhány héten belül várható, hogy elkészülnek a jelentésükkel, de nem túl biztató jel a Fideszre nézve, hogy a korábbi találkozókon nem igazán értettek szót Van Rompuyjal.

További problémát jelenthet, hogy az Európai Néppárt elnöki székében november végén Donald Tusk váltotta Joseph Dault. Tusktól viszont azt várják, hogy jóval kritikusabb lesz Orbánnal és a Fidesszel szemben, mint Daul volt, ráadásul Donald Tusk azt már bejelentette, hogy mindenképpen beszélni akar Orbán Viktorral még a februári döntések előtt.  • Hírek
  • Hírek