Katonai segítséget küldene Törökország Tripolinak

2019.12.15. 22:51

Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap bejelentette, hogy Törökország kész bármilyen katonai segítséget megadni Tripolinak - írja az MTI. 

Meg fogjuk védeni Líbia és Törökország jogait a Földközi-tenger keleti medencéjében

- mondta a török vezető az A Haber tévécsatornának.

A Kelet- és Dél-Líbia nagy részét ellenőrzése alatt tartó Líbiai Nemzeti Hadsereget irányító Halífa Haftar "nem legitim vezető, és egy illegális struktúra képviselője" - húzta alá Erdogan, miután az isztambuli Dolmabahce palotában fogadta Fájez esz-Szarrádzs líbiai kormányfőt.

A török elnök legutóbb november végén látta vendégül a líbiai miniszterelnököt, akivel akkor aláírt egy nagy felzúdulást kiváltó megállapodást a földközi-tengeri befolyási övezetekről, valamint a katonai együttműködésről.

Erdogan a múlt héten kilátásba helyezte, hogy csapatokat küld Líbiába, ha a nemzetközileg elismert egységkormány kéri.

Haftar tábornok csütörtök este bejelentette, hogy döntő offenzívát indít Tripoli elfoglalásáért. A líbiai főváros a nemzetközileg elismert kormány székhelye. A jelentős katonai erőt maga mögött tudó Haftar szerint azonban a főváros bűnözők és terroristák fészke, ahol az embereket fegyveres erővel nyomják el. Haftar a tobruki ellenkormányt támogatja.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök is azt hangsúlyozta vasárnap, hogy a tripoli egységkormányt "fegyveres és terrorista milíciák" ejtették túszul, és nem saját szabad akaratából cselekszik. Egyiptom és a szomszédos Líbia viszonya Szíszi 2013-as hatalomra kerülése óta feszült, ugyanis a tripoli kormányt a Muzulmán Testvériség líbiai ága támogatja. A Muzulmán Testvériséget Kairó 2013-ban terrorszervezetté nyilvánította.

Szíszi rámutatott, hogy a líbiai konfliktus fenyegeti Egyiptom biztonságát, mert szélsőségesek és fegyverek jutnak be az országba. Az egyiptomi vezető megjegyezte: fontolgatta a beavatkozást a líbiai konfliktusba, de a líbiai nép érdekét szem előtt tartva erre mégsem került sor.

Líbiában Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása óta zűrzavar uralkodik, amelyben egymással rivalizáló milíciák igyekeznek minél nagyobb területeket ellenőrzésük alá vonni.  • Tippek
  • Bankszámla