Örs, Stella
10 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Megint tüntetők csaptak össze rohamrendőrökkel Bejrútban

2019-12-15T225048Z 1522895622 RC2YVD9ELI57 RTRMADP 3 LEBANON-PRO
2019.12.16. 05:28

Tüntetők ismét összecsaptak a rohamrendőrökkel Bejrútban vasárnap este, az összetűzésekben többtucatnyian megsérültek, helyszíni jelentések szerint könnygázfelhő borította be a parlament környékét a libanoni főváros központjában - írta az MTI.

A szombat esti tüntetésekhez hasonlóan a vasárnapi tiltakozások sem maradtak erőszakmentesek. A rohamrendőrök és biztonsági erők nagy számban vonultak a belvárosi utcákra, vízágyúkat, könnygázt és gumilövedékeket vetettek be a köveket és petárdákat hajigáló tüntetők ellen. Órákon át tartott a csetepaté, néhány száz tüntető késő éjszaka sem távozott a Bejrút kereskedelmi negyedében lévő parlament közeléből. Egyes környékbeli utcákat katonák zárták le.

A libanoni polgári védelem tájékoztatása szerint 46 sérültet láttak el, és további 14-et kórházba kellet szállítani.

Libanonban október közepén kezdődtek a kormányellenes megmozdulások, a tüntetők korrupcióval és hozzá nem értéssel vádolják a teljes politikai vezetést, a szemére vetve, hogy az 1990-ben véget ért polgárháború óta a legsúlyosabb gazdasági válságba taszította az országot. A tiltakozások hatására október 29-én lemondott Szaad Haríri kormányfő, de az új kormány megalakításáról folytatott tárgyalások egyelőre nem jártak sikerrel. A tüntetők ellenzik Haríri visszatérését a kormány élére, és pártoktól független miniszterelnököt akarnak.

(Borítókép:  Mohamed Azakir / Reuters)