Jótékonyságból lemondják a szilveszteri tűzijátékot a szlovákiai városok

2019.12.17. 12:26

Lemondta a szilveszteri-újévi tűzijátékokat számos szlovákiai város, és az így megtakarított összegeket átutalja az eperjesi tragédia áldozatainak megsegítésére. A szlovákiai sajtó szerint a nagyobb városok közül Pozsony, Kassa, Besztercebánya vagy Liptószentmiklós önkormányzata hozott már ilyen döntést, de több kisebb város is, mint például a szlovák fővároshoz közeli Modor vagy a kelet-szlovákiai Svidník önkormányzata is az eperjesiek segítségére sietett, írja az MTI.

A 12 emeletes eperjesi toronyházban december 6-án történt nagy erejű gázrobbanás, amiben heten biztosan meghaltak, a nyolcadik áldozat holtteste feltételezések szerint a ház romjai alatt heverhet. Szlovákiában ez az utóbbi húsz év egyik legnagyobb tragédiája. A lakóház kiégett felső hat emeletének bontását hétfőn kezdték meg, a statikusok véleménye szerint azonban a legjobb lenne az egész épületet lebontani. Erről egyelőre nem született végleges döntés.

A szlovák kormány a gázrobbanás utáni napon egymillió eurós (320 millió forint) összeget hagyott jóvá a tragédia következményeinek felszámolására és a károsultak megsegítésére. Szükség esetén az összeget megemelik. Ugyanakkor lakossági gyűjtés is indult, a számlán már több százezer euró van. Besztercebánya városa 13 033 eurót küld az eperjesi önkormányzatnak, a kassai városvezetés 50 ezer, a pozsonyi pedig 20 ezer eurós segélyt szavazott meg Eperjesnek. M  • Hírek
  • Lakáshitel