Szervác, Imola
12 °C
18 °C

Morales Ferenc pápára bízná a bolíviai választásokat

2019.12.18. 20:01

A megbuktatott és külföldre menekült bolíviai elnök, Evo Morales szerdán felkérte Ferenc pápát, hogy szervezzen küldöttséget, amely más európai szervezetekkel és intézményekkel közösen felügyelné a már beharangozott választásokat Bolíviában.

Az MTI híre szerint a novemberben lemondott Morales nem nevezte meg, hogy mely európai szervezetekre és intézményekre gondolt pontosan, csak annyit mondott, hogy "jelentőseknek" kell lenniük, illetve be kell tartaniuk "az összes normát".

Ez személyes kezdeményezés, bár beszéltem róla más (politikai) testvéreimnek is

– mondta Morales, aki állítása szerint nagyon tiszteli, sőt, csodálja a katolikus egyházfőt, "aki mindig is a szegények pápája volt".  Morales ezzel arra utalt, hogy Bolívia lakosságának döntő része szegénységben él.

A választások időpontját még nem tűzték ki, Jenine Anez ideiglenes bolíviai elnök azonban azt ígérte, hogy hamarosan megrendezik. Evo Moralest a pártja, a Mozgalom a Szocializmusért a választási kampány vezetésével bízta meg, ő maga nem indul elnökjelöltként a választásokon.

Anez korábban azt mondta Moralesről – Bolívia első őslakos elnökéről, aki 14 éven át irányította az országot –, hogy "soha nem tisztelt semmit, még az alkotmányt sem, ezért, ha visszatér Bolíviába, akkor felelnie kell az ország előtt, és számot kell adnia az igazságszolgáltatásnak".

Aztán szintén szerdán befutott a hír, hogy a bolíviai ügyészség zendülésre felbujtás, terrorizmus és terrorizmus finanszírozásának gyanúja miatt letartóztatási parancsot adott ki Morales ellen. Arturo Murillo, az ideiglenes elnök belügyminisztere a Twitteren osztott meg egy fotót a dokumentumról.

Murillo szerint Morales – aki először Mexikóba, majd Kubába, végül Argentínába menekült – a távozása után erőszakos tiltakozásokra buzdította a híveit, amik 35 ember életét követelték. Más tisztségviselők azt állították: a volt elnök a városok blokádjára utasította támogatóit, hogy kikényszerítse Ánez bukását.

Közben az El Deber nevű helyi napilap arról ír, hogy letartóztatási parancsot adtak ki Faustino Yucra Yarwi ellen is, aki a Morales vezette Mozgalom a Szocializmusért párt vezető tisztségviselője. Őt azzal gyanúsítják, hogy támogatta Moralest az Ánez-kormányzat elleni tüntetések felszításában.

Röviddel a letartóztatási parancs híre után az is kiderült, hogy Morales megkapta a menekültstátuszt Argentínában, ami gyakorlatilag kizárja a kiadatását Bolíviának. Evo Morales kedden Buenos Airesben egyébként arról beszélt, hogy nem fél a bebörtönzéstől, és hogy nincs bizonyíték ellene.