Vince, Artúr
5 °C
11 °C

Nyolcvan óra után sikerült kimenteni a bányászokat Kínában

2019.12.18. 06:03

Tizenhárom vájárt mentettek ki élve egy kínai szénbányából nyolcvan órával az után, hogy a betörő víz elzárta őket a külvilágtól, írja az MTI a kínai hatóságokra hivatkozva.

Szecsuan tartomány egyik szénbányáját még szombaton öntötte el a víz, öt ember meghalt, 13 sorsáról pedig keddig nem lehetett tudni semmit. A Hszinhua hírügynökség ismertetése szerint

TIZENHÁROM MENTŐCSAPAT, ÖSSZESEN 251 EMBER KUTATOTT AZ ELTŰNTEK UTÁN.

Végül szerdán az eltűntek egyikének sikerült kivergődnie a bánya egyik, 313 méter mélyen lévő járatába, ahol összefutott a mentőegységekkel, és megmutatta, hol vannak a többiek. Öt óra alatt mindnyájukat sikerült kimenteni.

A bányászok több mint nyolcvan órát – körülbelül három és fél napot – töltöttek a föld mélyén, de mivel a vízbetörés miatt megszakadt velük a kapcsolat, nem lehetett pontosan meghatározni a hollétüket az alagútrendszerben.

Szakértők szerint csodával határos a bányászok megmenekülése, ugyanis a baleset mintegy tíz kilométerre történt a bánya bejáratától. A mentőalakulatoknak mintegy két órán át kellett gyalogolniuk, hogy elérjék a tárnában rekedteket. A kedvezőtlen hidrogeológiai körülmények nehezítették a dolgukat, ráadásul a vízbetörés következtében megrongálódott a bányában kiépített elektromos és távközlési hálózat, és mivel a szellőzőrendszer sem működött, fennállt a gázszivárgás veszélye. A mentőknek húsz kilogrammnyi felszerelést kellett magukkal cipelniük a tárnában, néhol derékig érő vízben. Végül a tárna mélyében lévő acélcsőt kopogtatva tudatták a fent lévőkkel, hogy megtalálták az eltűnt bányászokat.

Közben sújtólégrobbanás történt kedden egy másik szénbányában, a Szecsuannal határos Kujcsou tartományban. A helyi hatóságok szerdán közölték, hogy a gázrobbanásban 16 ember meghalt, és hetet sikerült élve kimenteni.