Botond, Mózes
11 °C
21 °C

Gépkocsiba rejtett bomba robbanása ölt meg öt embert Szíria török hadsereg által felügyelt részén

2019.12.19. 17:52 Módosítva: 2019.12.19. 19:18

Gépkocsiba rejtett pokolgép robbanása megölt öt embert – köztük három gyermeket – a török hadsereg által felügyelt északkelet-szíriai Rász el-Ájn várostól délnyugatra fekvő Tell-Hálef faluban – közölte csütörtökön a török védelmi minisztérium a hivatalos Twitter-fiókján, írja az MTI.

A tárca a merényletért a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milíciát tette felelőssé, amelyet terrorszervezetként kezel, és amely ellen október első felében hadműveletet indított a térségben. A mostani már a sokadik hasonló támadás volt a térségben a török hadművelet kezdete óta, és egyelőre senki nem jelentkezett elkövetőként, írja az MTI.

Ankara szerint az YPG a Délkelet-Törökországban a kurd kisebbség függetlenségéért küzdő szakadár fegyveres csoport, a nemzetközileg is terrorszervezetnek nyilvánított Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szíriai szövetségese.

A határ menti Rász el-Ájnban heves harcok zajlottak, miután a török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) október 9-én Béke Forrás fedőnéven offenzívát indított Északkelet-Szíriában az YPG ellen. A várost jelenleg a török csapatok ellenőrzik.

Az összecsapásoknak az október 17-én született török–amerikai és az október 22-én aláírt török–orosz tűzszüneti megállapodás vetett véget, amelynek következtében az YPG – moszkvai tájékoztatás szerint – visszavonult a török határ mellől. A szíriai kormányellenes felkelők oldalán álló Ankara és a damaszkuszi kormányt támogató Moszkva között létrejött egyezség alapján a határövezeti zónában török és orosz alakulatok közös járőrözést kezdtek. A török–szíriai határ őrizetét a török hadműveleti területen kívül a szíriai kormányerők egységei vették át.