Lövöldözés volt Moszkvában az FSZB épületénél, 3 halott van

2019-12-19T163116Z 586578889 RC2GYD9P02ZI RTRMADP 3 RUSSIA-SHOOT
2019.12.19. 16:56 Módosítva: 2019.12.19. 23:16

Lövéseket hallottak Moszkva központjában, az orosz titkosszolgálat, az FSZB épületénél, írja a Russia Today. Az első, hivatalosan nem megerősített sajtóinformációk szerint három halálos áldozat és több sérült van. Később ezt megerősítették, és az FSZB azt is közölte, hogy az egyik halott az FSZB alkalmazottja.

Az Interfax hírügynökségnek hivatalosan is megerősítették a hatóságok, hogy valóban az FSZB épületének közelében történt a lövöldözés.

Ismeretlen (támadó) tüzet nyitott a Bolsaja Lubjanka (utca) 12-es házánál. Vannak sérültek. A bűnözőt semlegesítették. Személyazonosságának megállapítása folyik

– írta az FSZB a hivatalos közleményében.

A lövöldöző személyazonossága egyelőre nem ismert, de nagy erőkkel nyomoznak utána.

Az oroszországi egészségügyi minisztérium közölte, hogy az incidensben öten sebesültek meg, őket kórházban ápolják. A BBC arról ír, hogy több orosz sajtótermék szerint a támadó egy Kalasnyikovval nyitott tüzet, a halottak pedig mind a hárman rendőrök. Ez az információ 100 százalékban biztos, hogy nem igaz, mivel az egyik halálos áldozatról kiderült, hogy az FSZB alkalmazottja volt.

Az ügyben az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) eljárást indított rendvédelmi szervek tagjai ellen elkövetett támadás címén.

A környéket evakuálták

Az Interfax hírügynökség szerint a Lubjanka teret lezárták a biztonsági erők, az ott lévő embereket evakuálták.

A közösségi médiát azonnal ellepték a környéken készült fotók és videók, de egyelőre a lövöldözésről nem derült ki semmi, csak az látszik, hogy különböző rendvédelmi dolgozók lepték el Moszkva központját, komoly hatósági készültség van.

Egy moszkvai járókelő Instagramra feltöltött videóján több lövést is hallani lehet.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Че то происходит #стрельба #кузнецкиймост

Vladimir Adyasov (@fishy_god) által megosztott bejegyzés,

Az FSZB közleményének megjelenését követően több sajtóforrás is a lövöldözés kiújulásáról számolt be, ezt azonban a Rosszija 24 hírtelevíziónak a helyszínen lévő tudósítója cáfolta. Szintén téves értesülésként elkezdett terjedni, hogy a támadást hárman hajtották végre, és az elkövetők behatoltak a székház épületébe. Ezt az információt az FSZB cáfolta.

Putyin a terrorizmusról tartott beszédet

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy Vlagyimir Putyin elnököt tájékoztatták a csütörtök esti incidensről. A támadás idején Putyin az orosz legfelsőbb vezetés több más tagjával együtt a Kremlben tartózkodott, a biztonsági szervek alkalmazottainak napja alkalmából tartott ünnepségen.

Putyin az ünnepségen kijelentette, hogy Oroszországban idén 54 terrorista irányultságú bűncselekményt, köztük 33 terrortámadást sikerült megakadályozni. A csütörtöki támadást több sajtóforrás is összefüggésbe hozza az elnöki beszéddel.

A Moszkva hírügynökség azt írta, hogy az FSZB terrortámadásnak minősítette a történteket, de ezt egyelőre nem erősítették meg más források.

(Borítókép: Evgenia Novozhenina / Reuters)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport