Bonifác
10 °C
16 °C

Trump: Azonnali tárgyalást akarok!

2019-12-19T215842Z 391899590 RC2LYD9C0R9P RTRMADP 3 USA-TRUMP-IM
2019.12.20. 06:46

Donald Trump amerikai elnök a szenátusi tárgyalás „azonnali megtartását” követelte az alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) keretében, írja az MTI. Szokása szerint most is főleg a Twitteren kommunikál.

Szóval, miután a demokraták nem nyújtottak nekem tisztességes eljárást a (képviselő)házban, nem voltak ügyvédek, tanúk, semmi sem volt, most meg meg akarják mondani a szenátusnak, hogyan rendezze meg a tárgyalást. Valójában semmi bizonyítékuk sincs és soha nem is fognak ilyesmivel szolgálni. Ki akarnak szállni. Azonnali tárgyalást akarok!

Később közölte:

Pelosi érzi, hogy a hamis impeachment-kacsája olyan szánalmas, hogy fél ezt előterjeszteni a szenátusnak, amely kitűzheti a dátumot és ezt az egész csalást megszüntetheti!

Nancy Pelosi demokrata párti házelnök ugyanis már a szerdai szavazás után jelezte, hogy nem tudja, mikor küldi át a szenátushoz az elnök ellen megfogalmazott és megszavazott vádpontokat. Ez ugyanis a feltétele a szenátusi eljárás megkezdésének. A házelnök csütörtök reggel elmondta: először megvárja, hogy a republikánus többségű szenátus milyen napirendet tervez a tárgyaláshoz.

Pelosi döntését a republikánusok úgy értelmezték, hogy a házelnök nyomást akar gyakorolni rájuk annak érdekében, hogy a tárgyalásra az ő javaslatuknak megfelelően hívják be tanúként a Fehér Ház és a kormányzat azon tisztségviselőit, akik nem voltak hajlandóak részt venni a képviselőházi meghallgatásokon.

Az eljárás előzményeiről és várható menetéről itt olvashat részletesen>>>

(Borítókép: Donald Trump. Fotó: Joshua Roberts / Reuters)