Andrea, Ilma
4 °C
12 °C

Leállította az üdvözlőlapok gyártását a Tesco, kínai rabmunka miatt

2019.12.22. 14:46

Leállította a brit Tesco a karácsonyi üdvözlőlapok kínai gyártását, miután kiderült, hogy a gyártó egy sanghaji börtönben, külföldi rabokkal csomagoltatja a kártyákat – írja az MTI a Sunday Times cikke nyomán.

Egy nyolcéves dél-londoni kislány ugyanis kézzel írt üzenetet talált az egyik Tescóban vásárolt üdvözlőkártyában.

A kicsempészett angol nyelvű üzenetet egy külföldi rab írta, aki szerint őt és társait akaratuk ellenére kényszerítették munkára. A rab arra kéri az üzenet megtalálóját, hogy értesítse az emberi jogi szervezeteket, és vegye fel a kapcsolatot Peter Humphrey-val.

Peter Humphrey brit újságíró, aki maga is két évet töltött ugyanabban a sanghaji börtönben, ahonnan az üzenet származik. Korábban vállalati csalások feltárásán dolgozott Sanghajban, de tevékenysége miatt a kínai hatóságok 2013-ban bebörtönözték kínai-amerikai feleségével együtt.

Koholt vádak alapján, bírósági eljárás nélkül ítélték el, és 23 hónapot raboskodott a börtönben.

2015 júniusában szabadult, Humphrey pedig biztos a hozzá eljuttatott üzenet alapján, hogy olyanok írták, akik még ismerték őt raboskodása idején. 

A történet vasárnap jelent meg Peter Humphrey tollából a Sunday Timesban, a Tesco pedig nem sokkal ezután hivatalos nyilatkozatot adott ki: "gyűlöletesnek" tartja az üzletlánc a rabokkal végeztetett munkát, és soha nem járulnának hozzá, hogy beszállítói ilyen munkát vegyenek igénybe. A cég azonnal felfüggesztette az együttműködést az üdvözlőlapokat készítő gyárral, és vizsgálatot indított az ügyben - a vizsgálat idejére pedig kivonták a forgalomból az üzemben készült képeslapokat. 

A közlemény szerint a Tesco átfogó ellenőrzési rendszert működtet, a múlt hónapban pedig ellenőrzést is tartottak a lapokat készítő üzemben: akkor semmiféle nyomát nem találták a rabmunkának. Ha kiderül, hogy mégis igazak a vádak, a cég azonnal és véglegesen törölni fogja őket a beszállítói listáról.