Elítélték Egyiptomban a három kamaszt, akik leszúrtak egy, őket a Facebookon bíráló fiatalt

2019.12.22. 18:07 Módosítva: 2019.12.22. 20:13

Egyenként 15 év börtönbüntetésre ítéltek három kamaszfiút vasárnap Egyiptomban, mert azok brutálisan meggyilkolták egy fiatal fiút, aki védelmébe vett egy általuk molesztált lányt, és bírálta a magatartásukat a Facebookon – írja az MTI.

A fiúk októberben több késszúrással halálosan megsebesítették a 17 éves Mahmúd el-Bannát. Egy negyedik vádlottat, aki az elkövetőket motorral odavitte az áldozathoz, bűnrészesség miatt öt évre ítéltek. Az ítélet fellebbezhető.

Mahmúd El-Bana
Mahmúd El-Bana
Fotó: Mahmoud El Bana / Facebook

Az ítéletet a Kairótól 75 kilométerre északra található Sebín el-Kom bíróságán hirdették ki. A gyilkosság megrázta az egyiptomi közvéleményt. A közösségi oldalakon dicsérték az áldozatot hősiességéért, és a lovagiasság mártírjának nevezték, miközben az elkövetők kivégzését követelték. Az ügy legutóbbi tárgyalásán a rendőrség több mint húsz embert tartóztatott le, mert tüntettek a bíróság épülete előtt. Egyiptomban 2013-ban gyakorlatilag betiltották az utcai megmozdulásokat. Egyiptomban fiatalkorúak maximum 15 év börtönt kaphatnak.

Az észak-afrikai országban jogvédő csoportok nyomására 2014-ben szigorítottak a szexuális indíttatású bűncselekmények elkövetőire kiszabható büntetéseken. Felmérések szerint a helyi nők többsége nem érzi magát biztonságban az utcákon. A zaklatás elterjedtsége ellenére csak kevesen fordulnak bírósághoz, mert tartanak a megbélyegzéstől.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport