Lóránt, Loránd
-6 °C
1 °C

787 milliárd forintnyi összeget sorsoltak ki a spanyol lottón

2019.12.22. 13:56

2,38 milliárd eurónyi (azaz 786,6 milliárd forintnyi) nyereményt osztottak szét vasárnap a világ legnagyobb lottózásán, a hagyományos karácsonyi spanyol El Gordón, írja a BBC. A madridi Királyi Színház előtt tucatnyian álltak sorba bizarrnál bizarrabb kosztümökben, hogy élőben vehessenek részt az immár kétszáz éve hagyománynak számító sorsoláson. 

Nemcsak ők, hanem szinte egész Spanyolország játszott:

a sorsolás tévéközvetítése 1957 óta minden évben az egyik legnézettebb műsornak számít, és több mint három órán át tart. 

A lottó úgy épül fel, hogy minél többen nyerhessenek rajta, vagy legalábbis nyerjék vissza a szelvény árát: a sorsoláson 100 ezer számsor vett részt, és minden egyes számsorhoz 170 szelvényt adtak el. Az egyes szelvényeket pedig tízfelé lehetett bontani, így a legolcsóbb jegy a lottóra 20 euróba került. 

A legnagyobb nyertes 4 millió eurót (átszámítva 1,3 milliárd forintot) vihetett haza, viszont több ezren nyertek kisebb, de így is jelentős összegeket.

Az El Gordo (magyarul: A Kövér) társasági esemény is: spanyolok milliói izgulják végig a húzást családosan, vagy barátaikkal együtt. Azt, hogy pontosan hányan nyertek az El Gordóval, nem tudni, a szelvények kiosztása miatt ugyanis szinte lehetetlen végigkövetni, ki hány jegyet vásárolt.