Simon, Szimonetta
7 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Kalózok támadták meg Gabon fővárosának kikötőjét

2019.12.22. 23:05 Módosítva: 2019.12.22. 23:55

Kalózok csaptak le a gaboni főváros, Libreville kikötőjében vasárnap, egy hajóskapitányt meggyilkoltak, négy kínai matrózt pedig elraboltak – közölte az afrikai ország kormányának egyik szóvivője. A meggyilkolt kapitány gaboni állampolgár volt. A martalócok négy hajót támadtak meg.

A gaboni erők biztosították a térséget, és az Interpollal, illetve regionális szervezetekkel együtt az elkövetők nyomába eredtek.

A nyugat-afrikai térségben találhatók a világ legveszélyesebb tengeri útjai. A Guineai-öbölben a közelmúltban megsokszorozódtak a kalóztámadások. November 4-én két Fülöp-szigeteki, egy görög és egy georgiai matrózt raboltak el Togo gazdasági fővárosa, Lomé közelében egy tartályhajóról. Két nappal később kilenc Fülöp-szigeteki tengerészt ejtettek foglyul egy norvég teherhajón Benin gazdasági fővárosa, Cotonou kikötőjében.

Nyugat-Afrika partjainál szabályos iparággá fejlődött a kalózkodás, tengeri rablók a hajók rakományából és a túszokért kapott váltságdíjból szerzik bevételeiket, ezzel dollármilliárdos károkat okozva a világgazdaságnak. Arról, hogy hogy alakult ki és durvult el a kalózprobléma a térségben, arról itt olvashat bővebben