43 év után újra van miniszterelnöke Kubának

2019.12.22. 07:32

Negyvenhárom év után először ismét van Kubának miniszterelnöke, a néhai Fidel Castro által létrehozott berendezkedés decentralizálását célzó új alkotmány alapján az elnök Manuel Marrero Cruzt nevezte ki szombaton a karibi kommunista ország kormányfőjévé, írja az MTI.

Az 56 éves Manuel Marrero Cruz építész, a hadsereg vezetése alatt álló Gaviota idegenforgalmi vállalat volt hivatalnoka, aminek a szállodáit Donald Trump amerikai elnök kormányzata szankciókkal sújtotta. Kinevezését a kubai parlament is jóváhagyta. Marrero 15 éven át volt az ország idegenforgalmi minisztere.

Fidel Castro 1976-ig volt miniszterelnök, amikor is a tisztséget megszüntették, Castro a kommunista párt, az államtanács és a minisztertanács elnöke lett.

Castro, aki 2006-ban adta át a hatalmat öccsének, Raúlnak, 2016-ban halt meg. Raúl Castro 2018-ban mondott le az elnöki tisztségről, de továbbra is ő vezeti a kommunista pártot.

Manuel Marrero Cruz
Manuel Marrero Cruz
Fotó: Stringer / Reuters

A tavaly elfogadott új alkotmány értelmében Kuba októberben elnököt választott, aki nem nem vezeti sem az államtanácsot (aminek a nemzetgyűlés feje, Esteban Lazo az elnöke), sem a minisztertanácsot, de így is jelentős jogköre van.

A februárban elfogadott új alkotmányba belefoglalták az államfői és a miniszterelnöki intézményrendszer kiépítését és a magasabb kormányzati tisztségek, így az elnöki hivatal mandátumának két ciklusra, vagyis összesen tíz évre történő korlátozását.  • Tippek
  • Bankszámla