Gizella
9 °C
15 °C

NBC: Email bizonyítja, hogy Trump visszatartotta a segélyt Ukrajnától

2019.12.23. 06:52 Módosítva: 2019.12.23. 09:39

Email bizonyítja, hogy Donald Trump visszatartotta a katonai segélyt Ukrajnától, miután júliusban beszélgetett Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel, hivatkozik az NBC a hétvégén nyilvánosságra került kormányzati üzenetváltásokra.

A dokumentumok szerint a Fehér Ház Donald Trump és Volodimir Zelenszkij júliusi telefonbeszélgetése után kevesebb mint két órán belül értesítette a Pentagont a kongresszus által Ukrajnának megszavazott katonai segély visszatartásáról, írja az MTI.

A közpolitika tisztességességével foglalkozó Center for Public Integrity nevű oknyomozó oldal az információs szabadságot biztosító törvényre hivatkozva jutott hozzá a Fehér Ház emailjeihez, összesen körülbelül 145 oldalhoz, de az NBC szerint „erősen szerkesztett formában”.

Tekintettel arra, hogy a kormányzat az Ukrajnának nyújtott támogatás felülvizsgálatát tervezi, beleértve az Ukrajnai Biztonsági Támogatási Kezdeményezést, kérem, hogy tartózkodjanak az e pénzügyi alapokra vonatkozó bármiféle további kötelezettség vállalásától

– írta például Mike Duffey, a Fehér Ház költségvetési hivatalának munkatársa a védelmi minisztériumnak.

Az NBC szerint az amerikai kormányzat már Donald Trump és Volodimir Zelenszkij telefonbeszélgetése előtt egy héttel döntött a Kijevnek nyújtott katonai segély visszatartásáról. 

A katonai segélyt szeptember 11-én átutalták Kijevnek.

A Fehér Ház költségvetési hivatala vasárnap, a hír nyilvánosságra kerülése után, közleményt juttatott el az NBC-hez, amiben azt írták, „meggondolatlanság a pénzügyi alapok visszatartását a telefonbeszélgetéssel összefüggésbe hozni”, és hozzátették, a visszatartásról már július 18-án döntöttek. 

Az amerikai törvényhozás alsóháza megszavazta a Donald Trump elleni impeachmentet, azaz vád alá helyezte az elnököt. Trumpot hatalommal való visszaéléssel vádolják. A vád szerint Trump segélyek visszatartásával zsarolta az ukrán elnököt, hogy az indítson vizsgálatot Joe Biden demokrata párti elnökjelölt-aspiráns fia ellen. Az ügyről bővebben alább olvashat.