Hóna alatt akart könyvet lopni a mexikói nagykövet

2019.12.23. 16:50

Bolti lopáson kapták Mexikó Buenos Aires-i nagykövetét, aki ezután egészségügyi okokra hivatkozva lemondott, írja az MTI. Őexcellenciája, Ricardo Valero a hóna alatt, újságok között akart kicsempészni egy könyvet a világ egyik leghíresebb könyvesboltjából, az El Ateneo Grand Splendidből.

Ricardo Valero nagykövetről készült videó felvétel könyvlopás közben
Ricardo Valero nagykövetről készült videó felvétel könyvlopás közben
Fotó: El Ateneo Grand Splendid

Az egyébként mindössze tíz dollárba (azaz kevesebb, mint 3 ezer forintba) kerülő könyv Giacomo Casanova életrajza volt.

Az AFP szerint a nagykövet úr szégyellte volna bemutatni hogy a velencei nőfalóról szóló könyvet a pénztárnál, emiatt akarhatta azt kilopni. A nagykövet havi fizetése egyébként 234 ezer mexikói peso, azaz átszámítva kb. 3,7 millió forint, írja a Mexico News Daily.

Az ügy már december elején kipattant, akkor vizsgálatot indítottak Valero ellen, aki tagadta a könyvlopási kísérletet. A mexikói külügyminiszter így már december 8-án visszahívta – az Independent szerint pedig két nappal ezután a nagykövet ellopott egy inget is a Buenos Aires-i repülőtér egyik vámmentes boltjában.

A nagykövet végül magától lemondott, amit vasárnap közölt a mexikói külügyminisztérium. Marcelo Ebrard külügyminiszter szerint a diplomata a neurológiai kezelései miatt távozott önként a posztjáról, és mihamarabbi gyógyulást kívánt neki. Az MTI arról ír, mexikói és argentin sajtóértesülések szerint egy agydaganat okozhatott változást a nagykövet magatartásában.

Aranyköpések

Könyv az életünkről, mindennapjainkról, azok nehézségeiről 14 kortárs író egy inspiráló novelláskötetben

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM