Botond, Mózes
10 °C
20 °C

Börtönben marad a Moszkva által kémkedéssel vádolt amerikai

2019.12.24. 19:52

Három hónappal meghosszabbította egy orosz bíróság a kémkedéssel vádolt Paul Whelan volt amerikai tengerészgyalogos őrizetét. Whelan családja és amerikai illetékesek igazságtalannak tartják a döntést, írja az MTI.

Az 48 éves amerikai-brit-kanadai-ír állampolgár egy autóalkatrészeket gyártó michigani cég biztonsági vezetője. A férfit tavaly december 28-án vették őrizetbe az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) ügynöke egy moszkvai szállodában.

Moszkva Whelant azzal vádolja, hogy egy államtitkokat tartalmazó memóriakártya birtokába jutott. Whelan szerint csapdába ejtették őt, az egy orosz ismerősétől kapott eszközön tudomása szerint egyebek mellett orosz templomokról készült fotók voltak.

Az amerikait előzetes őrizetbe vették a vizsgálat idejére. Egy moszkvai bíróság kedden úgy döntött, hogy három hónappal, március 29-ig meghosszabbítja az őrizetét.

Whelan nővére, Elisabeth a közösségi médiában azt írta, hogy a fivére bűnösségére nincs hiteles bizonyíték és "piszkos politikai játszmának" nevezte, ami a fivérével történik.

Whelan, akit nem engedtek a bíróságon újságírókkal beszélni, kedden ismét jelezte, hogy ártatlan és Donald Trump amerikai elnök és Boris Johnson brit miniszterelnök segítségét kérte. Rebecca Ross, az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségének szóvivője panaszolta, hogy nem engedték Whelant a bíróságon beszélni.