Pongrác
11 °C
27 °C

Trump ügyvédje szerint Soros még csak nem is igazi zsidó

2019.12.25. 09:44

Rudy Giuliani, Trump ügyvédje és tanácsosa sikerrel kiborította az amerikai zsidó közösséget, amikor azt mondta Soros Györgyre – aki A Trump rosszért felelős mumus –, hogy szerinte a spekuláns "szinte nem is zsidó", majd megfejelte még azzal, hogy még ő is zsidóbb Sorosnál, ráadásul a milliárdos üzletember még zsinagógába se jár, írja a Guardian.

Soros szinte nem is zsidó, én inkább vagyok zsidó mint Soros. Nem is jár templomba, zsinagógába. Nem tagja egyik zsinagógának sem, nem támogatja Izraelt, Izrael ellensége. 

– fogalmazott Trump bizalmasa, New York egykori polgármestere. 

Giuliani a New York magazinnak adott interjúban dobta le a "nem is zsidó" bombát, amikor arról beszélt, hogy az  (azóta megindított) impeachment-eljárás előkészítő szakaszában Trump ellen valló Marie Yovanovitchot, az Egyesült Államok korábbi ukrajnai nagykövetét szerinte Soros irányítja a háttérből.

Egy antiszemita megnyilvánulások ellen létrehozott amerikai szervezet, az Anti-Defamation League vezetője, Jonathan Greenblatt kiábrándítónak és offenzívnak nevezte az olasz származású, római katolikus Giuliani megnyilvánulását, amely szerinte felbátoríthatja a keményvonalas antiszemitákat és a fehér felsőbbrendűség híveit. 

Greenblatt szerint az még nem antiszemitizmus, ha valaki nem szereti Sorost, azonban azt állítani, hogy nagyköveteket irányít, és nem is zsidó, csak azért, hogy démoni színben tüntessék fel, már az. Az Amerikai Zsidók Bizottsága szintén hasonlóképpen reagál, azt ők is kihangsúlyozták, hogy lehet nem szeretni Sorost, de megkérdőjelezni valakinek a hitét, valamint azt a klasszikus összeesküvés elméletet terjeszteni, hogy a zsidók a háttérből irányítják a világot, nem elfogadható. 

Giuliani egyébként nemrég Budapesten is járt, ugyanis az utóbbi időben olyan anyagok összegyűjtésén dolgozik, amelyek cáfolják, hogy Trump támogatások visszatartásával zsarolta volna az ukránokat, hogy cserébe nyomozzanak politikai riválisának, Joe Bidennek a fia ellen.