Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Bozóttüzek Ausztráliában: súlyos katasztrófaveszély Canberrában

2019.12.28. 10:59

Újabb hőmérsékleti csúcsokra és a bozóttüzek továbbterjedésére készült szombaton Ausztrália, főleg annak keleti partvidéke - írta az MTI. 

Az ország fővárosában, Canberrában is megemelték súlyosra a katasztrófaveszélyt a bozóttüzek miatt. Az utóbbi napokban valamennyire enyhült a hőség a korábbi hőmérsékleti csúcsok után, de hétfőtől újabb hőhullámra kell számítani, a legnagyobb városban, Sydneyben akár 43 Celsius-fok is lehet majd a meteorológiai intézet előrejelzése szerint.

A NASA által kiadott képen Új-Dél-Wales államban tomboló tüzek füstje látható Canberra közelében.
A NASA által kiadott képen Új-Dél-Wales államban tomboló tüzek füstje látható Canberra közelében.
Fotó: Lauren Dauphin / AFP

Új-Dél-Wales államban, amelynek a fővárosa Sydney, még mindig mintegy 70 bozóttűz pusztít, és ezek közül 30 kontroll nélkül - közölte a tűzoltóság. Csak ebben az államban 34 ezer négyzetkilométernyi - Belgium nagyságú - terület égett le, és közel ezer lakóház megsemmisült, kilenc ember pedig életét vesztette a tüzekben vagy velük összefüggésben. Az egész országban 50 ezer négyzetkilométernyi terület pusztult el.

Sussan Ley ausztrál környezetvédelmi miniszter az ABC ausztrál tévének nyilatkozva azt mondta: félő, hogy akár több ezer koala elpusztult Sydneytől északra, mert a hatóságok becslése alapján a koalák Új-Dél-Wales északi-középső partvidékén elterülő élőhelye 30 százalékban leégett. Ezen a területen mintegy 28 ezer koala élt azelőtt. 

Az ausztráliai hőségről és bozóttüzekről itt írtunk részletesen.