Engedményeket ajánlott a francia kormány a nyugdíjkorhatár emelése ellen tiltakozó balettművészeknek

000 1NA6EE
2019.12.29. 14:35

Engedményeket ajánlott a francia kormány a nyugdíjkorhatár emelése ellen tiltakozó balettművészeknek, akiknek sztrájkja már több mint nyolcmillió euró veszteséget okozott, írja az MTI. A Les Echos francia gazdasági napilap szerint ugyanis Franck Riester kulturális miniszter és Laurent Pietraszewski, a nyugdíjreformért felelős államtitkár a Párizsi Operaház vezetőjének írt levelében azt javasolta, hogy

a tervezett reformot csupán a 2020. január elseje után állományba vett táncosok esetében kezdik el alkalmazni.

A kormány külön levelet küldött a táncosoknak, akiknek szakmai átképzési tervet is ajánlott színpadi karrierjük befejezésekor. 

A hét elején az Index is beszámolt arról, amint a sztrájkoló táncosok a Párizsi Szimfonikus Zenekar kíséretében A hattyúk tava egyes jeleneteit eltáncolva tiltakoztak Emmanuel Macron elnöknek a kedvezményes nyugdíjukat érintő tervei ellen "A kultúra veszélyben van" feliratú molinók előtt. A táncosok szintén részt vettek a közszolgálati dolgozók december eleje óta tartó sztrájkjában, a Comédie Francaise színészeivel együtt. Előadások tucatjai maradtak el. A párizsi operaház szerint közel nyolcmillió euróval (2,6 milliárd forint) csökkent a jegyárakból származó bevétele.

A párizsi balettművészek nyugdíjkedvezményei a 17. századig nyúlnak vissza. Ezek egyike, hogy 42 éves korukban öregségi nyugdíjba vonulhatnak, két évtizeddel korábban, mint egy átlagos dolgozó. Nyugdíjkedvezményüket azonban veszély fenyegeti, ha bevezetik a nyugdíjrendszer egységesítésre vonatkozó és annak igazságosabbá tételére hivatott reformot, amelynek értelmében a dolgozók 64 éves korukban mehetnek nyugdíjba, és kiegyensúlyozzák a nyugdíjköltségvetést.

A kormány levelet intézett a Comedie Francaise, a legjelentősebb francia színtársulat vezetéséhez is, amelynek tagjait, az operaház vezetésével együtt, tárgyalásokra hívott meg január elejére.

(Borítókép: Tiltakozó balettművészek a Párizsi Operaház előtt 2019. december 24-én. Fotó: Stephane De Sakutin / AFP)  • Tippek
  • Bankszámla