Zelma, Rajmund
6 °C
11 °C

Megvan az új Kurz-kormány, zöldek váltják a széljobbot

2019-12-29T125559Z 818655406 RC205E9BKCRN RTRMADP 3 AUSTRIA-POLI
2019.12.29. 16:01

A Sebastian Kurz vezette Osztrák Néppárt és a zöldek szombat éjjel megegyeztek a hetek óta tartó koalíciós tárgyalásaikon. Ha a zöldek január 4-én a kongresszusukon is jóváhagyják a megállapodást, akkor jöhet az újabb Kurz-kormány. A zöldek a Strache-botrány után elbukó  jobboldali FPÖ-t váltják majd kisebbik koalíciós partnerként.

Ausztriában szeptember végén tartottak előrehozott parlamenti választásokat, miután a Strachéről kikerült ibizai videófelvételek után bukott a két évet fennállt néppárti-szabadságpárti koalíció. A választások két legnagyobb nyertese állapodott most meg egymással: Kurz kancellár pártja hat százalékponttal, 37%-ra növelte a támogatottságát szeptemberben, a zöldek pedig 14 százalékkal, szavazatszámukat több mint megtriplázva kerültek vissza a szövetségi parlamentbe.

Az elmúlt napok és hetek intenzív tárgyalásai meghozták az eredményt. A célvonalat ugyan még nem értük el, de a koalíció előtt álló nagy akadályokat mindkét oldalról sikerült elhárítanunk

– kommentálta diplomatikusan a megállapodást Sebastian Kurz. Az elhúzódó koalíciós tárgyalások nem mentek könnyen.

Nem könnyű megállapodni valakivel, aki két évvel ezelőtt egy posztfasisztát nevezett ki belügyminiszterének.

– mondta a tárgyalásokról néhány hete a vele készült interjúnkban Thomas Waitz, az Európai Zöldek osztrák társelnöke, aki Kurzot mellesleg olyan opportunistának nevezte, akit csak a pénz és a hatalom érdekel.

A kiszivárgó megállapodástervezet alapján az igazán fontos tárcákat szinte mind sikerült Kurznak a saját pártjának megtartania: a Néppártté lesz a külügy, a pénzügy, a belügy, a gazdasági, az oktatási és a mezőgazdasági tárca, míg a zöldek az igazságügy, az egészségügy és a szociális tárca mellett a környezeti és energiaügyeket is magába foglaló környezeti minisztériumot kapják meg.

(Borítókép: Sebastian Kurz. Fotó: Leonhard Foeger / Reuters)