Több ezren menekültek egy strandra Ausztráliában a bozóttűz elől

2019.12.31. 08:44 Módosítva: 2019.12.31. 08:55

Már egy tucat halottja van az ausztrál bozóttüzeknek, ami miatt emberek ezreinek kellett elhagynia az otthonát, és ami olyan gyorsan terjed, hogy evakuálni is nehéz miatta a környékeket, mert a főbb útvonalakra is átterjedt már.

Így történhetett, hogy kedden több ezer ember menekült a tűz elől strandokra, például az új-dél-walesi Mallacoota közelében is - írja a BBC.

A tüzek az Új-Dél-Wales államban, Sydneytől kb. 250 kilométerre délre található Batermans Baytől egészen a Victoria államban elhelyezkedő Bairsndale-ig tartanak, nagyjából 500 kilométer szélességet lefedve.

Mallacoota nagyjából félúton van a két végpont között, és kedden teljesen esélytelen volt, hogy bárkit is kimentsenek innen a hatóságok. Már hétfőn figyelmezették a lakosságot és a nem kevés turistát, hogy ne próbálják meg elhagyni a környéket, mert mindenhol tűz van körülöttük, ami miatt a kimentést sem tudják megkezdeni.

A tűz viszont nem hátrált, ezért a beszámolók szerint nagyjából 4000 ember menekült a mallacootai partszakaszra. De a már említett Batermans Bayben is a strandra mentek jobb híján az emberek, és Bermaguiban is így tettek.

„Világosnak kellett volna lennie, de olyan sötét volt, mintha éjfél lenne, és a tűz ropogását is hallani lehetett. Mindannyian rettegtünk. Van egy nagy kőfal, amit azért építettek, hogy távol tartsa a tengert, és az volt a tervünk, hogy onnan ugrunk a vízbe, ha már elviselhetetlen lesz a forróság" - mondta David Jeffrey egy mallacootai üzlet tulajdonosa.

"Iszonyatosan félelmetes volt. Az ég vörösen izzott, és mindenhol szállt a hamu" - mondta Zoe Simmons, aki Batermans Bayben a strandon vészelte át a legijesztőbb perceket.

A tüzekkel nagyon erős szelek is együtt járnak, és végül ez segítette a strandokon rekedt embereket is. Mielőtt bekényszerítette volna őket a vízbe a tűz, megfordult a széljárás, és végül a lángok nem érték el teljesen a partokat.

Az ausztrál haditengerészet már jelezte, hogy bevetik a hadihajókat azért, hogy élelmiszert és ellátmányt juttassanak a tűzvész által sújtott partmenti zónákban rekedteknek, mert leginkább a víz felől lehet megközelíteni ezeket a területeket.

Közben Sydneyben, alig 250 kilométerre a legnagyobb tüzekből már az újévi tűzijátékra készültek, amit annak ellenére megtartottak, hogy több mint 260 ezer aláírás gyűlt össze, hogy a katasztrófára való tekintettel maradjon el a hagyományos újévi köszöntés.

Sokan a klímaváltozás következményének tartják azt a soha nem látott aszályt, ami miatt a bozóttüzek jóval nagyobb mértékben lepték el a kontinens egyes részeit az utóbbi napokban. Bár már a világűrből is látszanak a tűzvész füstjei, szakértők arra számítanak, hogy a bozóttüzek szezonja csak most fog beindulni igazán, így a következő hetekben még ennél is rosszabbra fordulhat a helyzet.