Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Így búcsúztatták 2019-et szerte a világban

2020.01.01. 08:35

Akár vége van az évtizednek, akár nem, a 2019-es év utolsó napján a világ számos nagyvárosában tömegek várták az újévet. Ennek a szilveszternek is elengedhetetlen kelléke volt az évszámos diliszemüveg és egyéb bulizáshoz való kiegészítők, lásd lufi, meg persze a látványos tűzijátékok. Erről Sydneyben még az Ausztráliában pusztító tűzvész ellenére sem mondtak le, pedig sokan tiltakoztak ellene.

Phenjanban nagy tömeg gyűlt össze a szilveszteri koncertre, amelyet éjfélkor látványos tűzijáték követett - írja az MTI.

Japánban, ahol idén nyári olimpiai játékokat tartanak, tömegek áramlottak a templomokba és a szentélyekbe, hogy a 2019. év elmúlását és a reiva korszak első újévét ünnepelve imádkozzanak. A reiva korszak májusban kezdődött, amikor Akihito császár lemondását követően fia, Naruhito lépett a krizantémtrónra.

Hongkongban, ahol több mint fél éve szinte naponta tiltakoznak új rendszert követelve, városszerte, így a Victoria Harbour tengerpartján tüntetők ezrei gyűltek össze. Mong Kok városnegyedben felgyújtották az úttorlaszokat, a rendőrség könnygázt, paprikasprayt és vízágyút vetett be szilveszter éjjel és az újév első óráiban.

A dubaji Burdzs Kalifa felhőkarcolót, a világ legmagasabb épületét közel tíz percen át világították meg a tűzijátékok. A 828 méter magas építményen kívül még hat helyen rendeztek tűzijátékot az Egyesült Arab Emírségekben, ahol az idén világkiállítást tartanak.

Londonban a tatarozás miatt hosszú ideje néma Big Ben harangja ütötte el az éjfélt, a Temze partjáról tűzijátékokat lőttek ki. A britek számára feltehetően ez volt az utolsó Európai Unióban töltött szilveszter a január 31-re tervezett kiválás előtt.

Párizsban rendőri biztosítás és közlekedési korlátozások közepette tízezrek gyűltek össze a Champs-Élysées sugárúton, amely az elmúlt évben a kormány szociális politikája által feldühített "sárgamellényes" tüntetők és a rendvédelmi szervek számos összecsapásának volt a helyszíne, hogy az újévet köszöntsék. A Champs-Élysées végén álló Diadalívnél éjfélkor fényjátékokban és tűzijátékban gyönyörködhettek az ünneplők.

Rómában Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában bemutatott miséjén nagyobb szolidaritásra szólította fel a híveket.

Berlinben százezreket vártak a Brandenburgi kapuhoz. Több német városban, így Münchenben és Hamburgban környezetvédelmi okokból betiltották a magán tűzijátékokat.

New Yorkban éjfél előtt hatalmas tömeg gyűlt össze a Times Square-en, ahol a könnyűzene sztárjai, közöttük Alanis Morissette adtak koncertet a hagyományos kristálygömb leeresztése előtt, majd több mint 1,3 tonnányi konfettieső hullott az ünneplőkre. Rendőrök ezreit vezényelték ki az ünnepségekre, helikopterek és több mint 1000, hőérzékelő és 3D, szuperzoomos kamerákkal ellátott drón felügyelt a biztonságra.

Rio de Janeiróban mintegy 3 millióan ünnepeltek a neves Copacabana strandon, ahol közel 15 tonnányi, 14 perces tűzijátékkal köszöntötték az új évet. A világ egyik legnagyobb szilveszteri ünnepségén résztvevők épségére mintegy 2000 rendőr vigyázott, a hatóságok csak kisebb incidensekről számoltak be.

Chilében, ahol 2019-ben szintén számos tüntetés volt a kormány szociálpolitikája ellen, ezrek vonultak a santiagói Plaza Italiára, a tüntetések központi színhelyére, hogy "méltósággal ünnepeljék" az újévet.