Gizella
9 °C
14 °C

Netanjahu tévében jelentette be, hogy él mentelmi jogával

2020.01.01. 21:25

Benjámin Netanjahu, a jobboldali Likud párt elnöke és az átmeneti izraeli kormány miniszterelnöke tévés  beszédében jelentette be, hogy igényt tart parlamenti mentelmi jogára az ellene közhivatali hatalommal való visszaélés, csalás és korrupció vádjait tartalmazó eljárásban - írja az MTI.

Szerda éjfélkor jár le a kormányfő rendelkezésére álló harminc napos határidő, amelyen belül mentelmi jogának elbírálását kérheti a kneszet mentelmi bizottságától. Mentességének ideje alatt nem kezdődhet ellene bírósági eljárás.

Netanjahu arra hivatkozva kérte a mentelmi jogot, hogy szerinte összeesküvés áldozata, mert a rendőrség és az ügyészségindokolatlanul kovácsolt ellene vádakatazért, mert nem a politikai paletta bal oldalán áll. Az ország további zavartalan és sikeres vezetése érdekében azt kérte, ne állítsák bíróság elé, majd élesen támadta, valamint korrupcióval vádolta meg legfontosabb politikai ellenfelét, a centrista Kék-fehér párt élén álló Beni Ganzot.

Az izraeli törvények értelmében egy megvádolt képviselő automatikusan mentelmi jogot élvez ügyének elbírálásáig, és mindaddig nem kezdődhet meg bírósági tárgyalása, amíg nem döntött ügyében a kneszet mentelmi bizottsága.

A 13-as tévé szakértői szerint a mentelmi jogra vonatkozó törvényt azzal a szándékkal hozták létre, hogy védelmet jelentsen főként kisebbségi, ellenzéki képviselőknek a hatalom túlkapásaival szemben.

Netanjahu beszéde után néhány perccel Beni Ganz is megszólalt, s Izrael összes tévécsatornája az ő szavait is élőben közvetítette. Ganz kijelentette, hogy Netanjahu bűnösségét bizonyítja mentelmi kérelmével, s megígérte, mindent elkövetnek a mentelmi bizottság mihamarabbi felállításáért, hogy az elbírálhassa a miniszterelnök kérelmét, aki szerint vagy Netanjahu királysága vagy Izrael állama lesz országuk a jövőben.  

A tévéhíradó szerint korántsem biztos, hogy a jelenlegi kneszet mentelmi bizottsága elfogadná Netanjahu kérelmét, ugyanis Avigdor Liberman kijelentette, hogy pártjával ellene szavaz. A tavaszi választások óta az Izrael a Hazánk nevű párt élén álló Liberman tölti be a mérleg nyelvének szerepét a baloldali-centrista, valamint a jobboldali vallásos parlamenti pártok tömbje között.