Bonifác
10 °C
17 °C

Az ukrán elnök újévi köszöntőjében magyarul is beszélt

2020.01.01. 15:34 Módosítva: 2020.01.01. 15:34

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök magyar szavakat szőtt első államfőként elmondott újévi köszöntő beszédébe, amelyben összefogásra biztatta honfitársait a köztük lévő különbségek ellenére – írja az MTI.

Zelenszkij arra kérte az ukránokat, hogy őszintén gondolkodjanak el azon, kik ők, majd példaként felsorolt számos tipikus ukrán élettörténetet. Ezután rátért a különböző nyelveket beszélőkre, köztük példaként hozva fel Beregszász lakóját, aki – mint magyarul mondta –, "őrzi anyanyelvét". Mint fogalmazott, mindannyian ukránok, "nem tökéletesek és nem szentek, pusztán csak emberek". "Nincs olyan a mi útlevelünkbe írva, hogy rendes vagy rendetlen ukrán" – jegyezte meg.

Hangsúlyozta, hogy a különbözőségek ellenére egyformán tiszteli mindenki a nemzet nagyjait, és ez az, ami egyesíti az ukránokat: ugyanúgy örülnek egy gyerek születésének, és "éppúgy sírtak az örömtől orosz és ukrán ajkúak, amikor az Oroszországban bebörtönzött haditengerészek más foglyokkal együtt hazatérhettek". "Történelmünkben nem kevés olyan epizód van, amely minket egyesít. Időszakonként megtanultunk egységben élni" – emlékeztetett. Végezetül arra kérte az ukránokat, hogy egymás iránt legyenek tisztelettel, tekintettel az egymás közti különbségekre. "Szeretni Ukrajnát azt jelenti, hogy szeretni minden ukránt, bármely sarkában is született országunknak" – tette hozzá Zelenszkij.

Magyar részről szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter reagált az ukrán elnök több nyelvű szavaira. Szijjártó szerint a jószomszédi kapcsolatok helyreállítása Magyarországnak, Ukrajnának és a kárpátaljai magyar közösségnek is jó lenne.

Fontos és szép gesztusnak tartjuk, hogy az ukrán elnök magyarul is beszélt újévi köszöntőjében, egyben reméljük, hogy szavait mihamarabb tettek is követik, és az ukrán parlament úgy módosítja majd az oktatásról és a kisebbségi nyelvek használatáról szóló törvényeket, hogy azzal visszaadják a kárpátaljai magyaroktól korábban elvett jogokat

– mondta, hozzátéve, hogy a magyar kormány készen áll a magas szintű párbeszédre, és a továbbiakban is készen áll megadni minden segítséget ahhoz, hogy Ukrajna minél gyorsabban fejlődhessen.