Adorján, Adrián
4 °C
8 °C

A hadsereg volt tábornoka nyerte a bissau-guineai elnökválasztást

2020.01.02. 13:05 Módosítva: 2020.01.02. 13:41

Umaro Cissoko Embalo volt kormányfő, a hadsereg egykori tábornoka nyerte a bissau-guineai elnökválasztást – jelentette be a választási bizottság. Ellenfele csalásra panaszkodik, és közölte, hogy bíróságon fogja megtámadni az eredményt, írja az MTI.

A 47 éves Embalo 2016 és 2018 között volt a nyugat-afrikai ország miniszterelnöke, és most a szavazatok 54 százalékát kapta az elnökválasztás második fordulójában vasárnap. Ellenfele, egy másik volt kormányfő, a kormánypárt tagja, Domingos Simoes Pereira 46 százaléknyi szavazatot kapott.

A leköszönő José Mário Vaz 2014 és 2019 között volt Bissau-Guinea elnöke, az elnökségét belpolitikai csatározások, rosszul működő parlament és korrupció jellemezte.

Ha Pereira nem győz a bíróságon, akkor Embalóra (aki Vaz kormányfője volt) hárul az a nehéz feladat, hogy kivezesse a politikai zsákutcából és korszerűsítse az 1,6 milliós lélekszámú országot.

1974-es függetlenné válása óta a volt portugál gyarmat Bissau-Guineában kilenc államcsíny vagy puccskísérlet történt. Vaz 2014-es hivatalba lépése óta az országnak hét kormányfője volt, és a bizonytalanság a gazdaságot is súlyosan érintette.

„Egységre, megbékélésre és egyetértésre szólítok fel mindenkit a bissau-guineai békés élet érdekében” – mondta szerdai sajtótájékoztatóján Embalo, külön említve az oktatás és az energiaszektor fejlesztését.

Pereira bírósági beadványa azonban várhatóan tovább mélyíti a belpolitikai zűrzavart, írja a Reuters. Az 56 éves Pereira, aki a novemberi első fordulóban biztosan végzett az első helyen, hívei előtt kijelentette, hogy több szavazókörben a szavazatok száma meghaladta a szavazásra jogosultakét, és panaszával a legfelsőbb bírósághoz fordul.