Elemér
0 °C
10 °C

A török hadsereg tényleg bevonulna Líbiába

2020.01.02. 16:32 Módosítva: 2020.01.02. 17:32

A török parlament csütörtökön elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely felhatalmazza a kormányt arra, hogy katonákat küldjön Líbiába a nemzetközileg elismert kormány támogatására - írja az MTI.

Ahogy azt korábban az Index is megírta, a támogatást a tripoli székhelyű nemzetközileg elismert líbiai egységkormány kérte. Ennek a kormánynak az erőit Líbia déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornok csapatai ostromolják, és azt állítják, hogy már tíz kilométerre megközelítették a főváros központját.

A török parlament most egy évre adott felhatalmazást egy líbiai katonai beavatkozáshoz. A törvényjavaslatot a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) és szövetségese, a nacionalista Nemzeti Mozgalom szavazta meg, a szociáldemokrata, centrista és baloldali ellenzék elutasította. A szavazati arány 325:184 volt.

A parlament alelnöke korábban már jelezte, hogy a parlamenti felhatalmazás nem jelenti azt, hogy biztos a csapatok bevetése.

Megtörténhet, hogy egy egészen más dolgot látunk majd

- mondta egy interjúban Fuat Okay, aki azt reméli ugyanakkor, hogy a török törvény elrettentő üzenetet küld.

Törökország az ENSZ fegyverembargója ellenére már korábban is küldött katonai felszereléseket az egységkormánynak, és közölte, hogy folytatja ezt a támogatást. Haftar mellett Egyiptom, Oroszország, az Egyesült Arab Emírségek és Jordánia állt ki.

A Törökországgal a térségben rivalizáló Egyiptom csütörtökön azonnal elítélte a török parlament döntését. Ez egy olyan döntés, amely megsérti az ENSZ határozatait - írta közleményében az egyiptomi külügyminisztérium, amely szerint a líbiai katonai beavatkozás negatívan hathat ki a mediterrán térség stabilitására.