Bonifác
10 °C
17 °C

A 2016-os törökországi puccs miatt 70 kadétot ítéltek életfogytiglani börtönre

2020.01.03. 12:38

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte egy török bíróság a légierő egykori isztambuli tisztképző egyetemének 70 korábbi hallgatóját a 2016-os törökországi puccskísérlettel kapcsolatos perben – írja az MTI.

Az érintetteket az alkotmány megsértése vádpontban találták vétkesnek, így először súlyosbított életfogytiglani szabadságvesztést kaptak. A törvényszék a döntés esetleges negatív lelki kihatásait és a vádlottak tárgyalóteremben tanúsított magatartását figyelembe véve hagyományos életfogytiglanra enyhítette az ítéleteket. Az úgynevezett súlyosbított életfogytiglani börtönbüntetés egy sor korlátozás révén nehezíti a rab sorsát.

A pernek további két vádlottja is volt, két közkatona, ők vitték a puccskísérlet éjszakáján autóbusszal Isztambulba a kadétokat. Velük szemben ejtették a vádat, mert esetükben nem állt fenn bűncselekmény elkövetésének szándéka.

A török vezetés az 1999 óta az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen török származású muzulmán hitszónok nemzetközi mozgalmát vádolja a 2016. július 15-i puccskísérletért. A hitszónok tagadja, hogy bármi köze lett volna a történtekhez. A hivatalos álláspont szerint a hálózat tagjai céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az állami szférába, így a haderőbe is.

Törökország Gülen mozgalmát fegyveres terrorszervezetté nyilvánította, így a megtorlás nem közvetlenül csak a puccsistákat sújtotta és sújtja, hanem a hálózat tagjait és Gülen támogatóit is. A hatóságok az elmúlt három és fél évben százezreket vettek őrizetbe, tízezreket zárattak börtönbe, ami miatt a török kormányzatot számos nemzetközi bírálat érte.

A török állami hírügynökség legutóbbi összesítése szerint a puccskísérletet követően 289 különböző per indult az országban, túlnyomó többségük már lezárult. A bíróságok eddig több mint 3650 emberre róttak ki szabadságvesztést, közülük legkevesebb 2250-re életfogytiglanit. Közöttük van 91 volt tábornok, 1209 tiszt és 289 tiszthelyettes. Az ítélőszékek ezzel párhuzamosan ugyanakkor legalább 2600 vádlottat felmentettek.