Képeken is látszik Szulejmáni kilövése

000 1NF0C3
2020.01.03. 22:08 Módosítva: 2020.01.03. 23:28

Újabb részletek derültek ki Kászim Szulejmáni iráni tábornok és kémfőnök likvidálásáról, ami az elmúlt évek legsúlyosabb közel-keleti válságát indíthatja el. Az Egyesült Államok által tavaly tavasszal terroristának minősített, Iránban nemzeti hősnek számító Szulejmánival Donald Trump elnök utasítására végeztek január 3-án Bagdadban. A légi csapásban a 63 éves tábornok, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnoka mellett életét vesztette Abu Mahdi al-Muhandisz, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező iraki milicistákat tömörítő ernyőszervezet vezetője is.

Trump a Twitteren azzal indokolta az akciót, hogy Szulejmáni több ezer amerikai haláláért vagy sebesüléséért felelős, ahogy sok iráni tüntető haláláért is. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a támadás után azt mondta, azért hajtották végre, hogy elkerüljenek küszöbön álló újabb támadásokat amerikaiak ellen a Közel-Keleten.

A támadást egy amerikai Reaper drónról hajtották végre, amely négy rakétát lőtt ki két gépkocsira a bagdadi nemzetközi repülőtér közelében. Szulejmáni Szíriából érkezett 12.30-kor az iraki fővárosba, a repülőtéren várták a Népi Mozgósítási Erők katonái, és a konvoja a városba vezető út betonkerítése mellett haladt el, amikor a támadás érte. A támadás tíz halottat követelt, Szulejmáni és Muhandisz mellett a Forradalmi Gárda két tábornoka, egy ezredese és egy kapitánya is a halottak között van. Valószínűleg életét vesztette még Muhandisz veje és a a Népi Mozgósítási Erők több magas rangú tagja is.

A nyilvánosságra hozott fényképfelvételeken látszik, hogy a két kocsi teljesen kiégett, egy meglehetősen hátborzongató fotón pedig egy leszakadt kéz látszik, aminek az egyik ujján egy rubinköves gyűrű látható. A holttestek annyira összeégtek, hogy egyelőre nem azonosíthatók, de ez a rubinköves gyűrű nagyon emlékeztet arra, amit Szulejmáni viselt, és ami az életében készült fotókon is látható. Azonban a gyűrű foglalata némiképpen eltérő, ezért valószínűsítik, hogy a kéz inkább Muhandiszé, aki hasonló gyűrűt viselt.

Az AhadTV nevű iraki tévécsatorna Twitterén egy fekete-fehér videófelvétel is megjelent, amelyet állítólag egy térfigyelő kamera készített, és magát a kocsi kilövését ábrázolja, de azt nem lehet tudni, hogy ez hiteles-e.

Iránban hatalmas felháborodást váltott ki a támadás. A teheráni Homeini Moszalla mecset előtt több tízezren tüntettek, és bosszút követeltek, olyan szlogeneket skandálva, mint „Halál az Egyesült Államokra” és „Halál Izraelre”. Ali Hámenei ajatollah, Irán legfelsőbb vezetője, akit szoros barátság fűzött a tábornokhoz, háromnapos nemzeti gyászt rendelt el, és látogatást tett Szulejmáni családjánál. Basár al-Aszad szír elnök, akinek rendszere jelentős részben Szulejmáni közreműködésének köszönhette a megmaradását a polgárháború kritikus szakaszában, mártírnak nevezte a tábornokot, és azt mondta, „nagy fájdalommal” értesült a haláláról. A gyászhoz a libanoni síita Hezbollah is csatlakozott, amelynek vezére bosszút ígért.

Irakban viszont vegyesek a reakciók. Mike Pompeo külügyminiszter a Twitteren egy olyan videót osztott meg, amelyen éneklő, táncoló emberek láthatók Bagdadban, akik Szulejmáni halálát ünneplik, és Pompeo értelmezése szerint örülnek a visszanyert szabadságuknak. Az Irán-barát kormánnyal szemben ellenséges demonstrálók, akik novemberben lemondásra kényszerítették Ádil Abdel Mahdi miniszterelnököt, valóban örömmel fogadták a halálhírt. Az egyik legnépszerűbb síita klerikus, Moktata al-Szadr viszont nyilvánosan gyászolta Szulejmánit, és megparancsolta minden „hitharcosnak, különösen a Mehdi Hadseregének, az Ígéret Napja Brigádnak és minden hazafias és fegyelmezett csoportnak, hogy álljanak készen Irak megvédésére”. Az iraki síiták az iráni kormányt és a hadvezéri képességei miatt különösen nagyra tartott Szulejmánit a patrónusuknak tekintették, akik segítettek a közösségüknek a radikálisan síitaellenes Iszlám Állam elleni harcban, így a tábornok megölése Irakon belül is kiélezheti a vallási és politikai csoportok közötti ellentéteket.

(Borítókép: Kászim Szulejmáni égő autója. Fotó: IRAQI MILITARY / AFP)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport